Webnoviny - Rôzne

Od polnoci neplatí priestupková imunita

Na beztrestné parkovanie na zákazoch či rýchlu jazdu musia oddnes zabudnúť poslanci parlamentu aj prezident.

(WEBNOVINY) – Dnešným dňom je účinná novela zákona o priestupkoch, ktorou sa poslanci pripravili o priestupkovú imunitu. O túto výsadu prišli aj sudcovia, generálny prokurátor, prokurátori aj príslušníci bezpečnostných zložiek vrátane SIS.

Zrušenie priestupkovej imunity predkladatelia z radov bývalej vládnej koalície odôvodňovali znením Ústavy SR, podľa ktorej sú si občania Slovenskej republiky rovní v dôstojnosti i právach. „Ústavní činitelia môžu aj prijatím tejto novely preukázať, že majú dôveru v inštitúcie nášho právneho štátu,“ napísali predkladatelia do dôvodovej správy.

Svojským spôsobom na rušenie imunity doplatil poslanec za SaS Szilárd Somogyi. Práve v rozprave k tomuto bodu sformuloval svoju myšlienku, že majetok občanov by mal byť istým spôsobom obmedzený, pretože ľudská chamtivosť je bezhraničná. Keď sa výrokom začali venovať médiá, Somogyi ohlásil vzdanie sa kandidatúry v marcových parlamentných voľbách.

Zrušením priestupkovej imunity bývalá koalícia na poslednú chvíľu splnila jeden zo sľubov z programového vyhlásenia vlády Ivety Radičovej. Rozhodnutie zrušiť si imunitu poslanci prijali po rokoch neúspešných hlasovaní na túto tému 3. februára hlasmi všetkých 147 prítomných poslancov naprieč politickým spektrom.

Z výsady priestupkovej imunity sa na Slovensku v súčasnosti môžu tešiť diplomati. Anna Vitteková zo Smeru-SD ju pozmeňujúcim návrhom chcela odoprieť aj im, imunita členov zastupiteľských zborov ale vyplýva z medzinárodných záväzkov Slovenska.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM