Kultúra

Začala sa medzinárodná džezová súťaž. Víťaz si zahrá na bratislavských jazzákoch

Súťaž Žilina International Jazz Contest, sa koná v utorok stredu (27. a 28.9.) v sále Konzervatória. Je otvorená pre kapely zo všetkých krajín.

Ilustračný obrázok k článku Začala sa medzinárodná džezová súťaž. Víťaz si zahrá na bratislavských jazzákoch
Zdroj: TASR

Možnosť vystúpiť v októbri na Bratislavských jazzových dňoch v Mestskom divadle Žilina získa víťaz druhého ročníka medzinárodnej džezovej súťaže Žilina International Jazz Contest, ktorá sa koná dnes a v stredu 28. septembra v sále žilinského konzervatória.

Finalistami sú podľa hovorcu mesta Žilina Pavla Čorbu Aga Derlak Trio, Adam Jarzmik Quintet z Poľska, Floris Kappeyne Trio z Holandska a Zoltán Rugovics Trio, ktoré spája hudobníkov z Maďarska, Rakúska a Ukrajiny. „Počas sprievodného programu súťaže sa koná aj saxofónový workshop s Thorstenom Skringerom,“ uviedol Čorba.

Tento rok zapojených 14 kapiel z 8 krajín

Výherca súťaže získa okrem finančnej odmeny aj možnosť vystúpiť na Bratislavských jazzových dňoch v Žiline. „Hudobníkov hodnotí odborná porota v zložení Tomáš Baroš – kontrabas (ČR), Lukáš Oravec – trúbka (SR), Marián Ševčík – bicie (SR), Milan Vendrinský – riaditeľ Bratislavských jazzových dní v Žiline a popredný džezový klavirista Danny Grissett, ktorý pochádza z Los Angeles a spolupracuje s hudobníkmi ako Benny Golson, Russell Malone či Steve Wilson,“ doplnil hovorca mesta Žilina.

Súťaž je otvorená pre mladé kapely a zoskupenia zo všetkých krajín. „Tento rok sa do nej zapojilo 14 kapiel z ôsmich krajín. Džez nie je už len výsadou čisto inštrumentálnych kapiel, ale aj vokálnych zoskupení. Dôkazom toho je aj vokálne zoskupenie The Quintessence z Gruzínska, ktoré sa, žiaľ, do finále sa neprebojovalo,“ uzavrel Čorba.

Čítajte tiež:

Žilinčanov čaká týždeň nabitý akciami. 10 lákadiel, ktoré netreba prehliadnuť

Na Godzone tour sa chystá vyše 19 000 mladých: Zavíta aj do Žiliny!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM