Soňa Vanovčanová Kultúra

Ocenenie z rúk ministra pre Považské múzeum: O drotárske zbierky je dobre postarané

O drotárske zbierky je v Považskom múzeu veľmi dobre postarané. Dôkazom je zápis ich dokumentácie a ochrany do Zoznamu najlepších spôsobov ochrany nehmotného kultúrneho dedičstva na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Ocenenie z rúk ministra pre Považské múzeum: O drotárske zbierky je dobre postarané
2
Galéria
Zdroj: Považské múzeum v Žiline

Odborní pracovníci Považského múzea realizujú od roku 1995 projekt pod názvom Dokumentačné centrum drotárstva. Táto aktivita bola nominovaná na zápis do Zoznamu najlepších spôsobov ochrany nehmotného kultúrneho dedičstva na Slovensku. Informácie o zápise nám poskytla Michaela Koláriková z Oddelenia práce s verejnosťou Považského múzea v Žiline (PMZA).

Minister kultúry SR Marek Maďarič odovzdal v pondelok 6. novembra vedeniu Považského múzea v Žiline osvedčenie o zapísaní aktivity Dokumentácia a ochrana drotárstva v Považskom múzeu v Žiline do zoznamu, uviedla Koláriková.

„Drotárstvo je našou celoslovenskou špecifikáciou. Zápis do zoznamu je aj dôkazom toho, že naše úsilie venované starostlivosti a záujmu o tematiku drotárstva, systematické budovanie drotárskeho fondu a dokumentácia tohto javu, má svoje opodstatnenie a že svoju prácu vykonávame na profesionálnej úrovni,“ doplnil Michal Jurecký, riaditeľ PMZA.

Ako dodala historička drotárstva Katarína Hallonová: „Samotný zápis vnímame ako vysoké spoločenské uznanie našej doterajšej činnosti a zároveň silný záväzok udržať remeslo v historickom vedomí a ďalej ho rozvíjať pri zachovaní všetkých jeho základných znakov tak, aby sme ho mohli životaschopné odovzdať ďalším generáciám.“

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM