Kultúra

OBRAZOM: Výstava svetových maliarov pod Dubňom láka, reakcie návštevníkov sú však rôzne

Priaznivci impresionistického výtvarného štýlu sa môžu až do 8. Júna prísť pozrieť na unikátnu výstavu, ktorú pripravilo Považské múzeum v Žiline v expozičných priestoroch areálu Budatínskeho hradu. My sme sa na výstavu zašli pozrieť a spýtali sme sa návštevníkov, ako sa im páči.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Výstava svetových maliarov pod Dubňom láka, reakcie návštevníkov sú však rôzne
Zdroj: Dnes24.sk

Výstava je príležitosťou vidieť a spoznať výber z originálnej tvorby svetových umelcov, akými sú Bonnard, Cézanne, Manet, Renoir a iní. Prezentované sú grafiky, akvarely a olejomaľba. Výstava „Cézanne, Manet, Renoir a iní“ nadväzuje na výstavy umelcov 20. Storočia „Dali, Miró, Picasso“, „Expresionisti“ či „Chagali“, ktoré Považské múzeum pripravilo v minulých rokoch v spolupráci s Galériou Sundermann.

Svetoznámi maliari

Tematicky výstava predstavuje tvorbu umelcov, ktorí v minulosti priniesli veľké zmeny v maliarstve. Dnes už je to história a ich tvorba je považovaná za klasiku. V čase, kedy tvorili, boli považovaní za novátorov. Hľadali ďalšie možnosti maľby, inšpirovali sa fotografiou ši náukami o svetle a farbe. Ná výstave môžete vidieť diela od Eduarda Maneta, Maxa Liebermanna, Augusta Renoira, Paula Cézanna, Hansa Oldeho a ďalších.

Niektorí čakali od výstavy viac

My sme sa vybrali pozrieť si túto výstavu a opýtali sme sa návštevníkov, ako sa im páči. „Ja som veľmi spokojná. Žilina je malé mesto a výstava takýchto známych umelcov ma veľmi teší. I keď som čakala, že vystavovaných obrazov bude viac. Aj tak som rada, že som to videla,“ povedala nám pani Viera. Ďalší opýtaný návštevník však pozitívny postoj k výstave rozhodne nemal. „ Strašne mám rád impresionizmus a keď som sa dozvedel o tejto výstave ani sekundu som neváhal. Však som veľmi sklamaný. Je tu možno do dvadsať obrazov a čakal som ich oveľa viac. Ale viac ma mrzí, že som očakával nejaké typické a vzácnejšie diela impresionistov, ktoré tento štýl preslávili po celom svete. Namiesto toho sú tu také diela, ktoré pre mňa nie sú tou najlepšou vizitkou toho výtvarného štýlu. Uvedomujem si, že len poistka za veľdiela by bola enormne vysoká, ale aspoň som čakal obrazy plné farby a svetla. Namiesto toho mi niektoré z prezentovaných diel prídu ako kreslené deťmi. Škoda, som sklamaný,“ prezradil svoje sklamanie študent vysokej školy Peter.

Pozrite si v galérii fotky niektorých vystavovaných di­el.

Výstava svetových maliarov pod Dubňom láka
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM