Jozef Legéň Kultúra

OBRAZOM: Takto pokračuje rekonštrukcia Budatínskeho zámku

Práce na Budatínskom zámku pokračujú. Aktuálne sa opravuje veža a robí sa podkrovie. Rekonštrukcia by mala byť ukončená do konca roka a mala by stáť 2,3 mil. eur.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Takto pokračuje rekonštrukcia Budatínskeho zámku
Zdroj: Dnes24.sk

Fázy projektu

Žilinský samosprávny kraj nadväzuje na viaceré opravy, ktoré v areáli hradu už realizoval. Po inštalácií efektívneho a úsporného osvetlenia hradného komplexu a revitalizácii parku bude obnova veže ďalšou z aktivít na záchranu tejto historickej a kultúrnej pamiatky v krajskom meste. Od spracovania projektovej dokumentácie z roku 2007 sa dostávame do fázy ukončenia celého projektu, ktorý je zatiaľ naplánovaný na koniec roka 2013.

Nová veža s vyhliadkou

Celý europrojekt je realizovaný vo finančnom objeme 2,3 mil. eur. Tento projekt realizuje Žilinský samosprávny kraj a jeho cieľom je skvalitniť a pozdvihnúť prezentáciu kultúrneho dedičstva a rozvoj kultúrno-poznávacieho ruchu v ŽSK na vyššiu úroveň. „Z technickej stránky dochádza k celkovej výmene strechy veže, t. j. k výmene konštrukcie krovu, jeho zdvihnutiu a pokrytiu novou krytinou. Pod strechou veže vznikne nový vyhliadkový priestor, odkiaľ si bude môcť návštevník pozrieť v širokom panoramatickom pohľade Žilinu a jej okolie,“ povedala hana Danová hovorkyňa ŽSK.

Čo sa ešte bude robiť

Okrem strechy nad vežou budú komplexne rekonštruované strechy nad hradom, zadné schodisko z terasy do veže, terasa na druhom poschodí vrátane prístupového schodiska a inžinierskych sietí, prístupová komunikácia z vrátnice. „Taktiež v blízkosti terasy budú vybudované sociálne zariadenia pre návštevníkov. Súčasťou rekonštrukcie hradnej veže je aj repasácia okien, čiastočné reštaurátorské práce, nové omietky, výmena podláh a reštaurovanie hodinového stroja,“ dodala Danová.

Využitie priestoru

Z obsahovej stránky sa okrem uvedeného vyhliadkového priestoru plánuje využívať zrekonštruovaný priestor na prezentovanie histórie Žiliny a dejín hradu, kde budú predstavené jednotlivé aspekty života šľachty a hradnej posádky. Ďalej sa uvažuje s prezentáciou zbierok výtvarného umenia a samostatnou výstavou hodín vrátané sprístupneného hodinového stroja vo veži. „Nový priestor v podkroví bude využívaný ako multikultúrne komunikačné centrum. Zrekonštruované terasy budú slúžiť na realizáciu kultúrnych podujatí sezónneho charakteru,“ upresnila hovorkyňa.

Budatínsky zámok rekonštrukcia
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM