Rôzne

OBRAZOM: Skončil sa všeobecný zákaz lovu rýb, rybári na žilinskej priehrade vytiahli svoje prvé úlovky

Úderom štvrtej hodiny sa v nedeľu ráno skončil všeobecný zákaz lovu rýb na slovenských vodných nádržiach a priehradách. Rybári prišli aj k Vodnému dielu Žilina, kde sa niektorým podarilo chytiť prvé dva kapry v krátkom čase, no väčšine sa nepodarilo chytiť ani jedného.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Skončil sa všeobecný zákaz lovu rýb, rybári na žilinskej priehrade vytiahli svoje prvé úlovky
Zdroj: TASR

Pre vyznávačov Petrovho cechu sa začala „pravá“ kaprová sezóna, ktorá potrvá až do 15. marca budúceho roku. V prvý deň rybačky to však na Vodnom diele Žilina moc nešlo. Dobre sa však darilo Milanovi Lajtanovi z Rudiny s kaprom, ktorý meria 57 cm a Karolovi Hrehusovi z Trnového s kaprom o mierke 62 cm.

Ako informoval tajomník Rady Slovenského rybárskeho zväzu Ferdinand Baláž, od nedeľňajšieho dňa si môžu vychutnať rybársku vášeň predovšetkým milovníci kaprov na všetkých vodných nádržiach na Slovensku. „Lov kapra bol na základe výnimky, udelenej Ministerstvom životného prostredia (MŽP) SR, povolený už od 15. mája, ale len na miestnych rybárskych revíroch mestských a miestnych rybárskych organizácií. Od 1. do 15. mája si mohli organizácie zorganizovať preteky,“ priblížil Baláž s tým, že výnimky na lov kapra na miestnych revíroch udeľuje MŽP na trojročné obdobie.

N nedeľu sa podľa Baláža skončila aj individuálna ochrana niektorých druhov rýb. Okrem kapra rybničného si už môžu rybári privlastniť aj nosáľa sťahovavého, boleňa dravého, pleskáča vysokého, podustvu severnú, jalca tmavého i maloústeho a lipňa tymianového. Lov šťuky severnej, zubáča veľkoústeho a sumca veľkého je na slovenských revíroch povolený od 16. júna.

„Najdlhšie hájenou rybou na Slovensku je hlavátka podunajská, ktorej lov je možný len na základe špeciálneho povolenia od 1. novembra do 31. decembra,“ uzavrel šéf slovenských rybárov.

Rybári na žilinskej priehrade vytiahli svoje prvé úlovky
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM