Jozef Legéň Kultúra

OBRAZOM: Premiéra podujatia Staroslovanská Divinka priblížila dávnu históriu

Staroslovanská Divinka je názov podujatia, ktoré premenilo malebnú obec Divinka na pár hodín do dôb príchodu našich predkov. Pre návštevníkov bol pripravený bohatý program. Vyskúšali si šerm či lukostreľbu, zajedli si chutného gulášu a tí dospelí ochutnali medovinu.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Premiéra podujatia Staroslovanská Divinka priblížila dávnu históriu
Zdroj: TASR

Areál kaštieľa v obci Divinka neďaleko Žiliny a starovekou históriou opradený Veľký vrch, ktorý je predmetom bádania archeológov, zažili počas víkendu premiéru podujatia s názvom Staroslovanská Divinka.

„Spravujeme mnohé vzácne historické kultúrne pamiatky. Tento nádherný kaštieľ si žiada rekonštrukciu, preto sa snažíme zabezpečiť potrebné prostriedky. Pevne verím, že sa nám to podarí čo najskôr. No chceme, aby aj dovtedy toto miesto žilo pripomínaním bohatej histórie, ktorá sa k Divinke viaže,“ uviedol predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár.

Zároveň zdôraznil, že na Veľkom vrchu mali starí Slovania jedno z najväčších zachovaných hradísk na území Slovenska. „Prostredníctvom nášho Považského múzea sme sa pripojili k archeologickému výskumu tejto unikátnej lokality, lebo nepochybne treba investovať do odrývania a hlbšieho spoznávania historických koreňov,“ skonštatoval Blanár.

„Odkrytej histórie je stále akosi málo. Preto ju chceme čo najširším vrstvám verejnosti priblížiť aj týmto podujatím. Verím, že sa stane každoročnou tradíciou,“ dodal predseda ŽSK. Príchod Slovanov na naše územie a spôsob ich života priblížila inscenovanou formou skupina Staroslovania z Podbiela. Ukážky dobových bojov sa odohrali aj priamo na Veľkom vrchu.

Oslavy pri Žiline v staroslovanskom duchu
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM