Jozef Legéň Rôzne

OBRAZOM: Novinka pre všetkých Žilinčanov. Verejný šach s neobyčajnými figúrkami v centre mesta

V centre Žiliny uviedli do života zaujímavú atrakciu. Verejný šach je prístupný pre všetkých Žilinčanov i návštevníkov mesta. Šachovnica je v tvare Mariánskeho námestia a jednotlivé figúrky odkazujú na najznámejšie žilinské budovy. Spoznávate ich?

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Novinka pre všetkých Žilinčanov. Verejný šach s neobyčajnými figúrkami v centre mesta
Zdroj: Dnes24.sk

Po verejnom klavíri sa objavil v centre mesta aj verejný šach. Oficiálne ho uviedli do života vo štvrtok a hneď sa odohral aj prvý verejný šachový turnaj. Autorom grafického návrhu šachového stolíka a jednotlivých figúrok je žilinský grafik a dizajnér Peter Pyppo Dlhopolček, texty k sprievodnému letáku napísal pamiatkar Vladimír Majtan.

Zaujímavosťou je, že tvary figúriek a samotná šachovnica odkazujú na dominanty mesta. Šachovnica je v tvare Mariánskeho námestia. Panoráme mesta vládne ako kráľ najstaršia a najvyššia zachovaná stavba v starom meste – veža Katedrály Najsvätejšej trojice. Po boku farskej veže stojí ako jej dáma – Burianova veža. Jazdcom na mestskej šachovnici je radnica ako predstaviteľ strategického jednania. Strelcom je Kostol obrátenia svätého Pavla. Obrannú funkciu v meste plnila veža tzv. Žilinského hradu. Pešiakom v šachovej partii je meštiansky dom č.13 na dnešnom Mariánskom námestí ako typický príklad domu žilinských mestských patricijov a bohatých obchodníkov.

„Mesto musíme používať. Treba sa v ňom tešiť, hrať sa, ponáhľať aj plakať. Treba ošúchať jeho chodníky, vysedieť jeho lavičky. Nemôžeme sa spoliehať, že to za nás urobí niekto iný. Pokiaľ nebudeme považovať jeho ulice a námestia za vlastný životný priestor na ktorom nám záleží, ťažko môžeme očakávať zásadné vylepšenie podôb mesta. Rozmýšľajme, ako môže každý z nás pomôcť skrášliť aspoň svoju ulicu, aspoň ten kúsok Žiliny, na ktorý sa dennodenne díva,“ povedal jeden so spoluautorov projektu verejného šachu Ján Ničík.

Pozrite si v našej fotogalérii, ako žilinský verejný šach vyzerá.

V centre Žiliny uviedli do života verejný šach
18
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM