Rôzne

OBRAZOM: Hrad Strečno otvoril sezónu výstrelom z dela, vrátila sa aj jeho bývalá majiteľka

Tradičným výstrelom z dela otvorili Strečnianski hradní delostrelci pod vedením kaprála Čara sezónu na hrade Strečno. Prvýkrát sa otvárací program konal aj v novo otvorenej stredovekej dedine Paseka v podhradí. Pozrite si v galérii zábery z tohto tradičného podujatia.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Hrad Strečno otvoril sezónu výstrelom z dela, vrátila sa aj jeho bývalá majiteľka
Zdroj: TASR

V drevenej dedine Paseka sa konalo vystúpenie poľského partnera z obce Ślemień – Ślemieńky, hudobnej skupiny Wasted Strings a Blue Time. „Je to externá expozícia hradu Strečno, kde ponúkame výklad s lektorom alebo môžu návštevníci absolvovať prehliadku aj sami. Máme tam oddychovú zónu, preliezačky pre deti, aby tu mohli relaxovať celé rodiny,“ povedala Repáňová.

Bohatý program

Marketingová pracovníčka Považského múzea (PM) v Žiline Michaela Koláriková doplnila, že maškrtné jazýčky si prišli na svoje pri ochutnávke stredovekej kuchyne v podaní cechu Terra de Selinan. „Prierez dejinami hradu priblíži v divadelnom predstavení správca hradu a navštíviť nás prišla aj samotná Žofia Bosniaková. V príbehu sa dozvieme, prečo bola a stále je obľúbená medzi ľuďmi. Hlavné nádvorie je plné jarmočníkov a deti sa môžu vyšantiť na detskom kolotoči. Sú tu takisto remeselníci, ktorí ponúkajú vlastnoručné výrobky,“ uviedla počas otvorenia sezóny Koláriková.

Luxusné predmety šľachty

Správkyňa hradu pripomenula, že súčasťou otvorenia je sprístupnenie výstavy Luxus 17. – 19. storočia zo zbierok Múzea Beskyd z Frýdku-Místku, ktoré je partnerskou organizáciou PM v Žiline. „V južnom paláci predstavujeme vďaka cezhraničnej spolupráci Slovensko – Česko luxusné predmety, ktoré používala šľachta alebo zámožnejší ľudia v nie celkom bežnom živote. Sú tam napríklad krásny hodvábny vejár, cylinder, vychádzková palička či krásne hodinky,“ dodala Repáňová.

Na hrad sa symbolicky vrátila jeho bývalá majiteľka

Stredoveký hrad Strečno, ktorý začali budovať už v 11. storočí, je známy najmä vďaka Žofii Bosniakovej a Fraňovi Vešelénimu, ktorí boli jeho najznámejšími majiteľmi. „V hradnej kaplnke sme umiestnili kópiu Žofie Bosniakovej akademického maliara Stanislava Lajdu a návštevníci majú možnosť vidieť ju v krypte, v ktorej bola pôvodne pochovaná. A je tam akoby ju boli pochovali včera. Lajda ju totiž vytvoril podľa historického popisu,“ uzatvorila správkyňa hradu Strečno.

Sezónu na hrade Strečno otvoril tradičný výstrel z dela
1
Galéria
Sezónu na hrade Strečno otvoril tradičný výstrel z dela
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM