Jozef Legéň Kultúra

OBJEKTÍVOM: Festival divadla a tanca ohromil publikum, všetky predstavenia boli vypredané!

Osem žánrovo rôznorodých produkcií – od pohybovo-vizuálnej, či hudobnej performance, cez dokumentárne divadlo, súčasnú operu až po výtvarné divadlo ponúkol v hlavnom programe 6. ročník Festivalu nového slovenského divadla a tanca KioSK 2013.

Ilustračný obrázok k článku OBJEKTÍVOM: Festival divadla a tanca ohromil publikum, všetky predstavenia boli vypredané!
Zdroj: Dnes24.sk

Šiesty ročník festivalu KioSK bol prekvapivo viac „divadelný“ ako predošlé, kde zväčša dominovali predstavenia založené na pohybe.„Rovnako je tu viac zastúpená tvorba domácich slovenských umelcov v pomere k tým, ktorí pôsobia v zahraničí. Treba povedať, že v tejto sezóne ponúkla domáca scéna kvalitné diela, ktoré nás oslovili či už aktuálnou témou alebo inovatívnou formou,“ povedala Filinová, riaditeľka a dramaturgička festivalu.

Hlavný program predstavil osem formálne a obsahovo rôznorodých produkcií slovenských umelcov pôsobiacich doma aj v zahraničí. Medzi najdiskutovanejšie patrilo predstavenie 121 Divadla D´EPOG, ktoré inšpirovalo tohtoročný podtitul festivalu „No dramaturgy, no responsibility?“. Očakávanou bola aj novinka Divadla SkRAT Proces procesu procesom (Pôjdeš do basy? Hajzel!) alebo performance Slávy Daubnerovej Untitled o živote a tvorbe americkej konceptuálnej fotografky Francescy Woodman. Autori tohto predstavenia si priamo na festivale prevzali ocenenie „Počin” [„Poučn”] za prácu so svetlom, ktorú hodnotili scénograf a architekt Ján Ptačin a svetelný dizajnér Braňo Bernár.

„KioSK to svojim návštevníkom nikdy neuľahčoval, práve naopak. Festival je primárne priestorom pre experiment, umelecký risk, žánrový presah, provokáciu, pričom však nezľavujeme z kvalitatívnych kritérií. V slovenskom prostredí zdanlivo riskantný krok sa však ukázal ako životaschopný a opodstanený. Dokazuje to aj divácky záujem, keďže všetky festivalové predstavenia boli vypredané,“ konštatuje Martina Filinová, riaditeľka a dramaturgička festivalu.

Tento rok mysleli organizátori pri zostavovaní programu aj na tých najmenších – batoľatám bolo určené interaktívne predstavenie AKVAbatoláRIUM v podaní Bábkového divadla na Rázcestí a starším deťom tanečno-divadelné predstavenie Hodně malá čarodejnice Tanečního studia light z Prahy. Návštevníkmi oceňovanou novinkou bol aj babysitting – stráženie detí počas predstavení.

Foto: Natália Zajačiková/Stanica Žilina-Záriečie

KiOsk festival divadla a tanca
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM