Jozef Legéň Kultúra

Objavenie originálov Petra Behrensa: Použijú ich pri rekonštrukcii žilinskej synagógy

Po náročnom pátraní v 5-tich krajinách sa v archíve Múzea umenia Olomouc podarilo nájsť originály projektu architekta Petra Behrensa k budove neologickej synagógy v Žiline. Pre pokračovanie rekonštrukcie Novej synagógy na kunsthalle má nález pôvodnej dokumentácie veľký význam.

Ilustračný obrázok k článku Objavenie originálov Petra Behrensa: Použijú ich pri rekonštrukcii žilinskej synagógy
Zdroj: Dnes24.sk

Dielo svetového významu

“Po 60-tich rokoch tak skladáme roztratenú mozaiku pamiatky od svetoznámeho architekta, ktorá je medzi najvýznamnejšími svojho druhu v Európe,” povedal vzápätí po náleze v Olomouci objaviteľ Peter Szalay z Oddelenia architektúry na ÚSTARCH Slovenskej akadémie vied, teoretik špecializujúci sa na modernú architektúru, ktorý už pred časom objavil aj staršie Behrensove skice v nemeckej Pfalzgalerie.

Nová synagóga je špičkové dielo stredoeurópskeho aj svetového významu, potvrdzujú to aj samotné cesty hľadania dokumentov. Stopy bádateľov zaviedli ďaleko za hranice Slovenska do Izraela, Nemecka, Rakúska či Česka. Okrem Petra Szalaya a jeho kolegov sa na architektonických, reštaurátorských aj archívnych výskumoch Novej synagógy podieľajú od roku 2011 aj ďalší experti z Katedry reštaurovania VŠVU, z Fakulty architektúry STU aj Žilinskej univerzity s ochotnou podporou Krajského pamiatkového úradu, Štátneho archívu v Žiline aj v Bytči a ďalších inštitúcií. Nález tak uzatvára dva roky hľadania a je prelomom v procese obnovy pamiatky.

Zmena plánov

“Všetko, čo sme navrhovali doteraz, sa opieralo o pár archívnych dokumentov a najmä o výskum priamo v synagóge. Objavenie ďalších dokumentov k projektu Petra Behrensa môže výrazne zmeniť situáciu, najmä v súvislosti s pohľadom na východnú kultovú stenu, ktorá bola celkom prestavaná v 50-tych rokoch 20. storočia”, hovorí Martin Jančok, hlavný architekt rekonštrukcie, ktorý teraz bude intenzívne aktualizovať svoje plány.

“V rámci archívneho výskumu našiel Peter Szalay zmienku o objednávke pre medzivojnového architekta Ľubomíra Šlapetu na prvú rekonštrukciu synagógy na koncertnú sálu po druhej svetovej vojne. Jeho projekt sa síce nerealizoval, ale verili sme, že by vniesol svetlo do stratenej pôvodnej architektúry. Na odporúčanie jeho syna, prof. Vladimíra Šlapetu, sme hľadali v olomouckom archíve Múzea umenia. A tam sa nakoniec našlo okrem Šlapetových nerealizovaných výkresov aj sedem originálov z roku 1928 od Petra Behrensa”, dopĺňa príbeh objavu Fedor Blaščák z občianskeho združenia Truc sphérique, ktoré stojí za projektom rekonštrukcie.

Rekonštrukcia za millión eur

Rekonštrukcia Behrensovej Novej synagógy na kunsthalle sa začala od roku 2012, pamiatku symbolicky prenajala OZ Truc sphérique Židovská náboženská obec v Žiline na 30 rokov. Okrem vybúrania všetkých neskorších prestavieb v interiéri je cieľom výskum a príprava kompletného projektu obnovy a revitalizácie objektu v podobe umeleckej inštitúcie. Združeniu sa pomaly darí skladať prostriedky z rôznych zdrojov. Okrem verejnej zbierky Kúpte si nesmrteľnosť, v ktorej sa už vyzbieralo vyše 27-tisíc eur, podpory MKSR, Mesta Žilina a súkromných sponzorov, sa podarilo získať aj dva menšie európske granty. Z celkového rozpočtu milión eur ale stále chýbajú tri štvrtiny, ktoré združenie Truc sphérique hľadá. Pomôže napríklad nová zaujímavá kampaň realitnej kancelárie Licitor parafrázujúca zbierku “Kúpte si nehnuteľnosť a získajte nesmrteľnosť”. V rámci nej sa Licitor zaviazal prispieť na rekonštrukcie časťou svojej provízie pri každom predaji nehnuteľností.

foto: Truc spérique

Objavenie originálov Petra Behrensa: Použijú ich pri rekonštrukcii žilinskej syn
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM