Jozef Legéň Samospráva

DEFINITÍVNE: Šéfom VÚC chce byť 5 uchádzačov, kto všetko kandiduje?

O post predsedu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) sa uchádzajú piati kandidáti, ktorí do 30. septembra odovzdali kandidátne listiny. Voľby do orgánov samosprávnych krajov (VÚC) sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 9. novembra.

Ilustračný obrázok k článku DEFINITÍVNE: Šéfom VÚC chce byť 5 uchádzačov, kto všetko kandiduje?
Zdroj: Webnoviny.sk

Kandidáti

Kandidatúru súčasného predsedu ŽSK Juraja Blanára podporuje koalícia Smer-SD, Slovenská národná strana, Strana zelených. Koalícia Kresťanskodemo­kratické hnutie, Most-Híd, Sloboda a Solidarita a Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana nominovala europoslanca Miroslava Mikolášika. Kandidátom Ľudovej strany Naše Slovensko je Ivan Pavlisko, kandidátom Komunistickej strany Slovenska je Juraj Pavlovič. Igor Ryban kandiduje ako nezávislý.

11 volebných obvodov

O 57 kresiel poslancov v zastupiteľstve ŽSK sa v 11 volebných obvodoch chce uchádzať 333 kandidátov. Najviac, 13 poslancov, zastupuje okres Žilina, po 8 poslancov zastupuje okresy Martin a Čadca. Okres Liptovský Mikuláš zastupuje 6 poslancov, Námestovo a Ružomberok po 5, Kysucké Nové Mesto, Tvrdošín a Dolný Kubín po 3, Bytču 2 a Turčianske Teplice 1 poslanec.

V roku 2009 sa o post predsedu ŽSK uchádzali traja stranícki a jeden nezávislý kandidát. Víťazom sa druhýkrát stal Juraj Blanár.

foto. ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM