Michal Demjanovič Kultúra

Nový týždeň pred nami: 6 nápadov, kam si vyraziť v Žiline a okolí

Leto začalo odpočítavať ďalší týždeň. Spestrite si ho zaujímavým podujatím. V našom okolí sa chystá niekoľko akcií.

Ilustračný obrázok k článku Nový týždeň pred nami: 6 nápadov, kam si vyraziť v Žiline a okolí
Zdroj: TASR

DOROTA KENDEROVÁ: WORLD IS HOURS

25. – 29. 07.2016, Stanica Žilina – Záriečie

Dorota Kenderová je umelkyňa, spoluzakladateľka galérie Hit a riaditeľka Východoslovenskej galérie Košice. V roku 2007 ukončila magisterské štúdium na Katedre maľby a v roku 2012 získala doktorský titul na Katedre Intermédií a multimédií VŠVU Bratislava. Vo svojej tvorbe pracuje na hraniciach medzi umením a vonkajším svetom, skúma veci a procesy a ich vzťah k určitému miestu.

KINOTIP: Učiteľka

25. – 27. 07. 2016, o 18:15, Ster century max Žilina

Príbeh Učiteľky sa odohráva v roku 1983. V jednej predmestskej základnej škole sa stretáva riaditeľka s rodičmi detí jednej z tried. Hľadá spolu s nimi spôsob, ako sa zbaviť učiteľky, bezdetnej vdovy po vysokom armádnom dôstojníkovi. Z priebehu rodičovskej schôdzky postupne vyplynie, akým spôsobom si učiteľka podrobuje rodiny svojich žiakov a manipuluje celým okolím.

SLOVANIA NA HORNOM POVAŽÍ

25.07.16 – 23.10.16, Hrad Budatín

Považské múzeum v Žiline pripravilo vo výstavnom priestore v areáli Budatínskeho hradu výstavu ktorá približuje, spôsob života slovanského obyvateľstva v 6. – 10. storočí na Hornom Považí. Výstava je súčasťou bežnej prehliadky hradnej veže a verejnosti je prístupná do 23. októbra 2016. Výstava informuje o živote Slovanov na Hornom Považí. Prezentované budú archeologické nálezy zo sídlisk, pohrebisk a iné druhy nálezov, ktoré dokumentujú pracovné aktivity a bežný život vtedajšej včasnostredovekej spoločnosti.

ZRODENÉ Z OHŇA

25.07. – 29.07. 2016, Sobášny palác v Bytči

Výstava predstavuje tvorbu žiakov a učiteľov z odboru Umelecko-remeselné spracúvanie kovov so zameraním na kováčske a zámočnícke práce. Výstavu budú mať návštevníci možnosť vidieť v Sobášnom paláci v Bytči. Vstup do Sobášneho paláca v Bytči a na výstavu je bezplatný.

TO SME MY

25.07 – 29. 07. 2016, Považská galéria umenia

Študenti Súkromnej strednej umeleckej školy opäť v Považskej galérii umenia v Žiline. V Žiline prebieha vernisáž výstavy TO SME MY 2016, ktorú pripravila Súkromná stredná umelecká škola v Žiline na Hálkovej 22. Od jej založenia už uplynulo sedem rokov a v súčasnosti patrí podľa výsledkov medzi tri najlepšie stredné odborné školy v Žilinskom kraji. Medzičasom sa stalo dobrou tradíciou, že sa na konci školského roku verejnosti predstavujú práce žiakov, ktoré realizovali pod vedením svojich pedagógov, pričom sa strieda priestor školy s výstavnou inštitúciou.

KARINE PONTIES A GUILLAUME T. FROMENTIN: TANCUJÚCE TELO A SVETLO

25. – 28. 07. 2016, Stanica Žilina – Záriečie

Deviaty ročník festivalu Kiosk ponúka workshop, ktorý prepája tvorivé princípy tanečníkov, performerov a svetelných dizajnérov. V spolupráci s občianskymi združeniami SKOK! a Anténa – sieť pre nezávislú kultúru sme pripravili pohybový workshop a workshop svetelného dizajnu, ktorého lektormi sú členovia belgického uznávaného zoskupenia Dame de pic – choreografka Karine Ponties a svetelný dizajnér Guillaume Toussaint Fromentin.

Čítajte tiež:

Budatínsky hrad opravený: Chystá sa veľká paráda!

Druhý zápas na domácej pôde: Šošoni sa dočkali, povzdubudivé slová trénera

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM