Michal Demjanovič Kultúra

Nový týždeň pred nami: Akcie, ktoré v Žiline nemôžete zmeškať

Neviete, ako strávite voľné chvíle počas najbližších siedmich dní? Vyberte si z ponuky desiatky podujatí v našom meste a nuda zaručene nehrozí!

Ilustračný obrázok k článku Nový týždeň pred nami: Akcie, ktoré v Žiline nemôžete zmeškať
Zdroj: TASR

Jasne, v pohode

4. 10. 2016, o 19:00, Mestské divadlo Žilina

Autorská inscenácia mladej režisérky je tragickou výpoveďou generácie stratenej niekde medzi vysokou školou a tridsiatkou. S prácou a bez bytu alebo naopak. Napriek tomu, že sú oficiálne dospelí, pokračujú v študentskom živote spolubývajúcich. Ich slovník a životné postoje nevyberaným spôsobom prezrádzajú, že sú stále stratení. A to vo všetkom – vo vzťahoch, v láske, v práci, na internete. Aj keď možno nie je všetko v pohode (a už vôbec nie je nič jasné), táto štvorica je napriek všetkému stále nerozlučná. Svetová premiéra.

Psie srdce

4. 10. 2016, o 17:00, Stanica Žilina Záriečie

Nekonvenčná vizuálna esej slávnej hudobníčky a manželky Lou Reeda Laurie Anderson, ktorá v sebe spája tak zdanlivo vzdialené témy, akými sú blízky vzťah človeka a psa a úplná strata súkromia amerických občanov po tragických udalostiach 11. septembra 2001. Svojbytná vizuálna zložka je sprevádzaná hlasom rozprávačky, ktorá spriada nitky myšlienok a dojmov, pričom tento krehký, takmer beletristický celok sprevádza pôsobivou hudbou samotnej režisérky. Tento nesmierne krehký dokument nabáda diváka k snívaniu a k zamysleniu sa nad vlastnou bolesťou a súkromím.

Smer quiz 5

4. 10. 2016, o 19:00, Smer music bar, Žilina

Kvíz prebieha v 5tich kolách po 2 témy a 5 otázok na tému → 50 otázok + jedna bonusová, za ktorú je samostatná cena. Tímy pozostávajú z 3–6 členov. Maximálny počet tímov je 14. Počas kvízu nepoužívame smartphony, tablety, PDA ani iné pomôcky. Ide hlavne o zábavu.

Aj muži majú svoje dni

5. 10. 2016, o 19:00, Mestské divadlo Žilina

Situačná komédia nemeckého autora islandského pôvodu Kristofa Magnussona dáva príležitosť štvorici skvelých hercov rozohrať pútavý príbeh s množstvom zábavných momentov, nečakaných zvratov a zápletiek. Štyria sexi muži ponúkajú svoj návod a možno aj odpoveď na otázku, či je vôbec možné žiť bez žien a ich večných mánií. Aké sú triky a recepty na šťastné manželstvo? Nahliadnite za oponu večných mužských únikov a priblížení sa svetu žien a riešenia dilemy : s nimi alebo bez nich?

Martin Kollár: 5. október / autorské premietanie na Stanici

5. 10. 2016, o 19:00, Stanica Žilina Záriečie

Tichý príbeh o mužovi, ktorý čaká na dôležitú operáciu. Keď sa dozvie, že mu možno ostáva iba pár mesiacov života, vydá sa na cestu bez cieľa, no s „konečným termínom“, ktorým je 5. október. Je to príbeh o hľadaní miesta na svete, o tom, aké je ťažké opäť si nájsť domov. Cesty hlavného hrdinu sú kombináciou útekov a stavov absolútneho pokoja. Sú útekmi pred sebou samým, neznesiteľnými situáciami a počasím, naplnené zháňaním peňazí a každodenným hľadaním miesta na prespanie.

Zdroj: TASR

September 2015

6. 10. 2016, o 19:00, Mestské divadlo Žilina

Tragikomické pásmo o stave vecí, mechanizmov, vzťahov a javov spoločenských aj súkromných. Divadlo Petra Mankoveckého je novovzniknutý divadelný súbor založený súčasnými absolventami činoherného herectva. Neutíchajúca túžba a entuziazmus je hnacím motorom mladého kolektívu, ktorý vďaka vašej podpore vyplní medzeru v súčasnom nielen divadelnom priestore.

Beseda s vydavateľmi z Absyntu

6. 10. 2016, o 17:00, Kníhkupectvo Martinus

Pozývame na besedu s Filipom Ostrowskim a Jurajom Koudelom o vydavateľstve Absynt, ktoré bolo založené s cieľom prinášať na slovenský knižný trh svetovú reportážnu literatúru a fotografiu.

Kauza Bašternák

6. 10. 2016, o 17:00, OZ proti korupcii (budova Kinekusu) na Kamennej ulici 4, Žilina

Kauza Bašternák je za svojím mediálnym vrcholom. Róbert Fico zverejnil úvahu o možnom odsťahovaní sa z komplexu Bonaparte, ministrovi vnútra Róbertovi Kaliňákovi sa začína opäť objavovať úsmev na tvári. Predseda parlamentu Andrej Danko plánuje zmenu rokovacieho poriadku tak, aby (podľa opozície) zapchal ústa poslancom. Vo verejnosti sa formuje nové združenie, ktoré spája ľudí na vytvorenie tlaku voči vyšetrovateľom kauzy Bašternák. Slovenská politika stále žije vážnymi témami. Chceme o nich diskutovať aj v Žiline.

Koncert: Strapo, D-Fly / Dj Spinhandz

7. 10. 2016, o 21:00, Smer music bar, Žilina

Strapo (Official) spolu s D-Fly a DJ Spinhandz rozpália u nás hip-hopovú jeseň naplno. Vystúpia: DJ CrxoD,Fly, STRAPO a DJ Spinhandz.

Žilinský kapustný deň

7. 10. 2016, o 11:00, Mariánske námestie, Žilina

Využitie kapusty v kuchyni, ponuka a ochutnávka rôznych druhov kapustnice, pečiva s kapustou, šalátov a rôzne recepty tradičnej slovenskej kuchyne pripravované členky MO Živena Žilina. To všetko, budú môcť vidieť a ochutnať návštevníci Žilinského kapustného dňa, ktorý sa uskutoční 7. októbra 2016 od 11.00 do 16.00 hodiny na Mariánskom námestí v Žiline. Podujatie s finančnou podporou Žilinského samosprávneho kraja pripravuje a všetkých srdečne pozýva Mesto Žilina a Krajské kultúrne stredisko v Žiline.

Žilina v OBRAZOCH
15
Galéria
Zdroj: Matej Janík
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM