Správy

Novinky v železničnej doprave: Najviac zmien sa dotkne vlakov na trati zo a do Žiliny

Letná sezóna so sebou prináša aj pravidelnú letnú úpravu cestovných poriadkov na našich železničných tratiach. Zavádza sa aj viac vozňov pre bicykle či nový týždenný a mesačný lístok pre ne. Najviac zmien sa však dotkne vlakov zo a do Žiliny smerom na Trenčín.

Ilustračný obrázok k článku Novinky v železničnej doprave: Najviac zmien sa dotkne vlakov na trati zo a do Žiliny
Zdroj: Dnes24.sk

Kapacity na prepravu bicyklov vlakom sa rozširujú, zavádza sa nový lístok pre ľudí, ktorí kombinujú tieto dva druhy dopravy a spúšťa sa možnosť prepravovať motocykle v nočnom autovlaku. Aj to sú zmeny, ktoré od nedele prináša štátna Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK). Dopravca totiž 15. júna pristupuje k pravidelnej letnej úprave cestovných poriadkov.

„Snažíme sa predovšetkým posilniť možnosť prepravy bicyklov počas letných prázdnin,“ priblížil riaditeľ sekcie marketingu ZSSK Stanislav Kočí. Preto bude počas letnej sezóny, čiže od 21. júna do 31. augusta radený do šiestich rýchlikov na trase Bratislava – Žilina – Košice a späť ďalší vozeň so stojanmi na prepravu bicyklov. Kapacity pre bicykle sa tak zvýšia v každom vlaku o deväť miest. Pôvodne bol v týchto vlakoch radený jeden vozeň vhodný na prepravu bicyklov s kapacitou päť alebo deväť miest, v súčasnosti sú dva.

Nové lístky pre bicykle

Dopravca zároveň zavádza aj nový týždenný a mesačný lístok pre bicykle. Tým sa podľa ZSSK zlacnie denná cesta do práce či do školy pre ľudí, ktorí kombinujú dopravu na bicykli a vlakom. Lístok bude platiť k časovému traťovému lístku, čiže mesačníku alebo týždenníku a k žiackym traťovým lístkom.

Najviac zmien na trase zo a do Žiliny

Okrem toho sa po úprave cestovného poriadku bude vypravovať aj nový posilový rýchlik Chopok v piatok a v nedeľu. Nahradí predchádzajúci posilový vlak, po novom však pôjde do Košíc. Upravia sa tiež jazdné časy osobných vlakov na trase medzi Trenčínom a Žilinou pre modernizáciu trate. „Najviac zmien sa dotkne vlakov zo Žiliny smerom na Trenčín, budú posunuté aj o niekoľko desiatok minút skôr,“ uviedla hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová. V úseku Ladce – Žilina budú zase vybrané spoje nahradené autobusmi.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM