Rôzne

Novinka, ktorú môžete už čochvíľa zočiť v Žiline: Jedinečný vagón, ktorý pripomína les!

Zo Žiliny po novom môžete cestovať v naozaj unikátnom vozni! A budete sa pri tom cítiť ako kdesi uprostred prírody. Veď si pozrite, aký vagón po novom nasadili na našu železnicu.

Ilustračný obrázok k článku Novinka, ktorú môžete už čochvíľa zočiť v Žiline: Jedinečný vagón, ktorý pripomína les!
Zdroj: Dnes24.sk

Sedieť na pohodlnej sedačke, hrať stolové hry, ale zároveň sa cítiť ako kdesi uprostred lesa či prírody s lienkou i vážkou nad hlavou – to sa už od pondelka stane súčasťou cestovania po železnici vo vlaku zo Žiliny do Zvolena, prípadne v opačnom smere. Nový vozeň určený pre rodiny s deťmi je výsledkom jedinečného projektu Železničnej spoločnosti Slovensko a študentov z kremnickej Súkromnej školy úžitkového výtvarníctva. Vagón je farebne skrášlený obrázkami prírody. A deti si v ňom budú môcť zahrať stolové hry – a to v každom kupé inú.

Ako bude unikátny vozeň jazdiť?

Detský vozeň bude premávať na trase Zvolen – Žilina. Ako uviedol riaditeľ Úseku obchodu ZSSK Jozef Schmidt, je to spojenie dvoch veľkých miest a ide to skutočne zaujímavú trasu.

Detský vozeň bude zo Zvolena do Žiliny jazdiť dvakrát denne. Ráno bude vyrážať o 7:09 a popoludní 15:09 hod z hlavnej zvolenskej stanice. Rovnako dvakrát bude vyrážať aj zo Žiliny. Dopoludnia má z nášho mesta odchod o 10:54, podvečer o 18:54 hod.

Realizovanie študentských nápadov

S nápadom zrealizovať zaujímavý projekt vynovenia vlaku prišla Súkromná škola úžitkového umenia v Kremnici. Ako uviedol Jozef Schmidt, v tomto projekte nejde o konkurenciu: „Tento projekt je výtvorom mladých ľudí a našich zamestnancov, aby sme prilákali ďalších cestujúcich.“ Realizácia celého projektu trvala okolo dvoch rokov a spoločnosť naň vynaložila približne 6 000 až 7 000 eur. „Myslíme si, že je to cesta, kde by sme v budúcnosti mohli nájsť prepojenie našich služieb s mladými umelcami,“ uviedla hovorkyňa Železničnej spoločnosti Slovensko Jana Morháčová.

Príroda priamo vo vlaku

Žiaci súkromnej školy mali rôzne zaujímavé nápady, ako by mohol vlak vyzerať. Aj po konzultácii s vedením železníc sa dohodli na motíve prírody. Riaditeľka školy Katarína Luptáková uviedla, že prvé nápady boli veľmi kreatívne. „Tam bol dokonca nápad, aby sa sedačky pre deti dali rozoberať, prišli sme však na to, že z pohľadu bezpečnosti to nie je možné, preto sme museli tie nápady trošku okresávať a výsledkom je motív prírody. Je to také upokojujúce, typické pre Slovensko a môžeme si aj uvedomiť, že príroda na Slovensku je naozaj nádherná.“

Na projekte spolupracovali takmer všetci študenti školy. Ako prezradil tretiak Jakub Šulík, jeho starší spolužiaci navrhovali, tí mladší vyrábali: „Ja som napríklad pracoval na konštrukcii na odkladanie batožín. Je to vlastne zväčšený motív listu.“

Zo Žiliny môžete cestovať unikátnym vagónom: Sledujte tie nápady! FOTO
28
Galéria
VIDEO: Nový detský vozeň zo Zvolena do Žiliny
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM