Správy

Nová zastávka žilinskej MHD? Na časti Bulváru, ktorú predalo bývalé vedenie, mesto stavať nedovolí

Na časti Bernolákovho námestia, nazývaného tiež Bulvár v Žiline, ktorú predalo mesto spolu so Štúrovým námestím ešte pod vedením niekdajšieho primátora Jána Slotu, sa stavať nebude. Žilinská radnica tvrdí, že verejnosť v Žiline je zavádzaná.

Ilustračný obrázok k článku Nová zastávka žilinskej MHD? Na časti Bulváru, ktorú predalo bývalé vedenie, mesto stavať nedovolí
Zdroj: Dnes24.sk

Žilinská radnica tak reaguje na reklamu, ktorá stojí na predanom pozemku a Žilinčanov informuje, že súkromný vlastník postaví na tomto mieste novú zastávku MHD v podobe dlhej prízemnej budovy, pričom čaká len na povolenie mesta.

„Verejnosť v Žiline je zavádzaná. Územný plán mesta Žilina nedovoľuje zástavbu na tomto mieste, ktoré je definované ako súčasť plochy verejnej zelene. Nový územný plán mesta, ktorým sa v súčasnosti riadi zástavba na území Žiliny, schválili mestskí poslanci po dlhoročnom úsilí vo februári 2012,“ uviedol hovorca mesta Pavol Čorba a dodal, že podľa regulatívov územného plánu je tento, aj keď súkromný, pozemok určený pre verejnú zeleň či park, chodníky, drobnú architektúru, prípadne detské ihriská.

Mesto sa snažilo kúpiť časť pozemku

Žilinská radnica už v januári avizovala, že časť pozemku, ktorý Slota predal, sa chystá vyvlastniť, pretože na časti súkromného pozemku je chodník a zastávka MHD. „Nemáme inú možnosť, ako ísť do vyvlastnenia tej časti pozemku, ktorú tvoria komunikácie. Pripravujeme sa na to a celkom otvorene to hovorím, že takýto inštitút chceme využiť a budeme chcieť dostať minimálne túto časť pozemku späť do vlastníctva mesta, samozrejme, za podmienok, ktoré sú riadne určené zákonom a ústavou,“ povedal žilinský primátor Igor Choma koncom januára s tým, že k takémuto kroku pristupuje mesto až po tom, čo sa snažilo túto časť pozemku odkúpiť, no cena bola neprijateľná.

Odpredané ešte v roku 2003

Štúrovo námestie a časť Bernolákovho námestia, nazývaného tiež Bulvár, predalo mesto ešte za Jána Slotu v roku 2003. Na Štúrovom námestí postavila spoločnosť HB Reavis obchodné centrum Aupark, na Bulvári mala vybudovať cestný nadjazd. Z výstavby nadjazdu napokon zišlo a pozemok na začiatku Bernolákovho námestia HB Reavis v roku 2012 predala bratislavskej spoločnosti cda consulting group. Nový majiteľ sa na Bulvári chystal postaviť výstavno-predajný pavilón, mesto aj obyvatelia však boli proti.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM