Michal Demjanovič Správy

Nová štatistika s prekvapením: V Žilinskom kraji najviac domácich turistov!

Slovensko je krásna krajina a turistom rozhodne má, čo ponúknuť. O to viac, to platí o Žilinskom kraji, ktorý prilákal množstvo domácich návštevníkov. Čítajte viac.

Ilustračný obrázok k článku Nová štatistika s prekvapením: V Žilinskom kraji najviac domácich turistov!
Foto: Miloš Komorovský / Zdroj: M-Foto Šaľa

Najnovšie štatistiky priniesli pozitívne zistenia. Ukázali, že počas júna až augusta navštívilo Slovensko 1 618 633 dovo­lenkárov, čo predstavuje nárast oproti minulému roku o 15,8 %. Hostia u nás strávili viac ako 5 miliónov prenocovaní a ich pobyt trval priemerne 3,1 noci.

Domáci návštevníci

O 15% pribudlo medziročne aj domácich návštevníkov. Z regiónov viedol u Slovákov Žilinský kraj (22,2 %).

Druhý bol Prešovský (18,5 %) a za ním Bratislavský kraj (16,2 %). Domáci návštevníci sa najdlhšie zdržali v Trenčianskom kraji, a to 4,4 noci. Najväčšie tempo rastu návštevnosti bolo zaznamenané v Košickom kraji. Zatiaľ, čo u domácich návštevníkov to bolo 36%, u zahraničných návštevníkov sa čísla vyšplhali na 60%.

Zahraniční návštevníci

Počet zahraničných hostí sa medziročne zvýšil o 16,7%. Najviac mierili do Bratislavského kraja (39,6%). Za ním skončil Žilinský (17,1%) a Prešovský kraj (16,3%). V priemere najdlhší pobyt, 4,5 noci, strávili v Trnavskom kraji.

Tradične najviac turistov k nám v lete prišlo z Českej republiky, nasledovalo Poľsko, Nemecko, Maďarsko, Rakúsko a Spojené kráľovstvo. Za skokana roka môžeme označiť Izrael, ktorý sa po prvý raz dostal do top 10 krajín podľa počtu návštevníkov.

Celkovo sme na Slovensku od začiatku roka do konca augusta privítali už 3,4 milióna návštevníkov, čo predstavuje nárast o 18,4%. „K tomu, aby sme tempo rastu udržali, musíme úspešne zvládnuť zimnú sezónu. Prípravy vrcholia nielen v lyžiarskych strediskách, ale aj v oblasti zimnej kampane v réžii SACR,“ uviedol na záver generálny riaditeľ SACR Marián Bujna.

Foto: Ilustračné

Zdroj: SACR

FOTO: Miesta v Žiline, ktoré dýchajú históriou
20
Galéria
Zdroj: Flickr Nová synagóga
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM