Jozef Legéň Rôzne

Nová publikácia je na svete: Dozviete sa všetko o parku pri Budatínskom hrade

Považské múzeum (PM) v Žiline predstavilo pri príležitosti Svetového dňa životného prostredia publikáciu Park pri Budatínskom hrade a jeho premeny, ktorej autorkou je botanička PM Viktoria Urbanová.

Ilustračný obrázok k článku Nová publikácia je na svete: Dozviete sa všetko o parku pri Budatínskom hrade
Zdroj: TASR

„Obsahom približuje pohnutú históriu parku počas šiestich storočí, konkrétne v rokoch 1321 – 1945, tiež dianie v parku po druhej svetovej vojne a jeho úpravy v tomto období. Vďaka finančným zdrojom z programu cezhraničnej spolupráce Poľsko-Slovenská republika sa tieto úpravy podarilo dokončiť poslednou revitalizáciou v roku 2010,“ uviedla Urbanová.

Publikácia sa skladá z piatich tematických celkov. Samostatnú časť tvorí kapitola o drevinách zastúpených v parku, súčasťou ktorej je situačný náčrt ich rozmiestnenia. „Najstarším stromom, ktorý má 350 rokov, je lipa veľkolistá, jaseň štíhly sa zasa pýši najväčšími listami a najvoňavejšie kvety má agát biely. Stručný prehľad záhradných slohov v úvode diela nám priblíži vývoj záhradného umenia počas jednotlivých období,“ doplnila autorka.

Nosnou časťou publikácie je množstvo autentických fotografií priamo z parku, reprodukcií mapiek, pohľadníc a obrazov. Prvýkrát verejnosti predkladá súhrnné informácie o najstaršom parku regiónu, ktorý je súčasťou Národnej kultúrnej pamiatky Hrad s areálom. „Park s rozlohou takmer 5 hektárov sa stal vyhľadávaným miestom oddychu a relaxu návštevníkov. Verím, že publikácia prispeje k oboznamovaniu verejnosti s príjemným prostredím, poznaním histórie a následne aj k zvýšenej ochrane revitalizovaného územia a kultúrneho správania sa návštevníkov parku,“ dodal riaditeľ PM v Žiline Ladislav Cimerák.

Záujemcovia si môžu publikáciu Park pri Budatínskom hrade a jeho premeny osobne kúpiť v PM v Žiline, prezenčne vypožičať v odbornej knižnici múzea, prípadne môžu využiť možnosť elektronického objednania prostredníctvom internetovej stránky www.pmza.sk.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM