Samospráva

Nová cyklotrasa na Kysuciach je slávnostne otvorená

Bystrickú cyklomagistrálu, s ktorej výstavbou začali v Mikroregióne Bystrická dolina minulý rok, slávnostne otvoril predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico. Napriek mrazivému počasiu sa na tomto otvorení zúčastnili aj stovky obyvateľov.

Ilustračný obrázok k článku Nová cyklotrasa na Kysuciach je slávnostne otvorená
Foto: Iveta Hrabovská

Dve desiatky cyklistov, ktorých odštartoval premiér Robert Fico odpískaním na píšťalku ako symbolickú pripomienku železničky, po ktorej telese cyklotrasa vedie, vyrazili z Novej Bystrice na slávnostnú jazdu novou cyklotrasou.

„Dvadsaťkilometrová vyasfaltovaná cyklotrasa vedie po trati niekdajšej lesnej železničky celou Bystrickou dolinou. Magistrála s prevýšením 341 metrov začína v Krásne nad Kysucou, prechádza obcami Zborov nad Bystricou, Klubina, Stará Bystrica a končí v Novej Bystrici,“ dodala Hana Danová, hovorkyňa ŽSK.

Cyklotrasa za takmer 4 milióny

Bystrická cyklomagistrála je výborným príkladom spolupráce obcí, samosprávneho kraja a štátu a ide o ojedinelé dielo, ktoré v takomto finančnom rozsahu realizuje združenie obcí Bystrickej doliny.

„Táto cyklotrasa prechádza naozaj krásnym prostredím a som rád, že toto veľdielo máme práve na území nášho kraja. Cyklotrasu sme mohli postaviť vďaka cezhraničnej spolupráci Poľsko – Slovenská republika. A nám sa podarilo v rámci tejto spolupráce to, že väčšia časť peňazí, ktoré sme získali z Európskej únie bola prefinancovaná práve na našej strane. Hodnota celého projektu je približne 3, 8 miliónov eur, a na slovenskej strane sme prefinancovali takmer 3,3 miliónov eur,“ uviedol žilinský župan Juraj Blanár.

Podľa starostu obce Stará Bystrica Jána Podmanického ide o jednu z najväčších cyklotrás v priestore severozápadného Slovenska.

„Bystrická dolina má zasa niečo navyše, čo môže ponúknuť. Okrem prvého slovenského orloja je to práve cyklotrasa, ktorá prechádza okolo mnohých zaujímavostí. Či už je to najväčší slovenský železobetónový most, ktorý sa ponad ňu vypína, vojnové bunkre, Mosta lásky a priateľstva, cez kameňolom v Klubine,“ povedal Podmanický. „Jedinečnosť projektu spočíva aj v tom, že cyklotrasa ide mimo štátnych ciest, čo bolo umožnené najmä tým, že sa stavia na pozemkoch bývalej úzkokoľajnej železnice,“ dodal.

Do decembra druhý úsek

Starostovia obcí Mikroregiónu Bystrická dolina majú pred sebou ešte jednu výzvu – dobudovať dvojkilometrový úsek medzi Starou Bystricou a Klubinou, ktorý bude realizovaný i za finančnej podpory vlády SR. Tá by mala v rámci svojho výjazdového rokovania zavítať na Kysuce na prelome novembra a decembra. Po dokončení dvojkilometrového úseku vznikne v priestore Bystrickej doliny sieť takmer 120 km značených cyklotrás.

„Želám všetkým, aby si novú cyklomagistrálu užili. Verím, že si ju čoskoro vyskúšam aj ja, pravdepodobne na bežkách. Je to trasa, ktorá ma ako športovca veľmi láka,“ uzatvoril predseda vlády SR Robert Fico.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM