Jozef Legéň Kultúra

Noc literatúry v Žiline: Známe osobnosti budú čítať na streche aj pod zemou

Už v stredu sa v Žiline po tretíkrát uskutoční literárna výprava, ktorá návštevníkov prevedie netradičnými priestormi v meste. Na ôsmich miestach bude osem osobností čítať ukážky z kníh od ôsmich rôznych európskych autorov.

Ilustračný obrázok k článku Noc literatúry v Žiline: Známe osobnosti budú čítať na streche aj pod zemou
Zdroj: Dnes24.sk

Už v stredu sa v Žiline po tretíkrát uskutoční literárna výprava, ktorá návštevníkov prevedie netradičnými priestormi v meste. Na ôsmich miestach bude osem osobností čítať ukážky z kníh od ôsmich rôznych európskych autorov.

Poslucháčsky a priestorový zážitok

Cieľom projektu je upozorniť prostredníctvom verejných čítaní na význam literatúry v súčasnej spoločnosti. „Čítania majú však aj ďalšiu, pridanú hodnotu,“ hovorí Barbora Uríková, organizátorka podujatia, „a to zviditeľnenie rôznych významných a zaujímavých miest v meste, ktoré pre verejnosť nie sú bežne prístupné. Jeden večer tak prináša niekoľko zážitkov – nielen poslucháčsky, ale aj priestorový. Taktiež pátranie po miestach s mapkou v ruke po nočnej Žiline a stretávanie účastníkov na jednotlivých miestach má svoje čaro dobrodružnej netradičnej výpravy.“

Netradičné miesta

Tento rok je trasa Noci literatúry orientovaná z centra mesta smerom k Námestiu M. R. Štefánika. Čítať sa bude na streche Mestského divadla Žilina, v podzemných priestoroch budovy Lesy SR, bývalej reštaurácii Železničnej stanice Žilina, budove VŠDS blok „A” Žilinskej univerzity, sakristii Kostola sv. Barbory, ateliéri Mareka Ryboňa, pivárni Alfa a na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny. „Čítania budú prebiehať od 18.00 do 22.00 na všetkých miestach súčasne, preto Vaša trasa môže začať na ktoromkoľvek mieste. Čítať sa bude v 30 minútových intervaloch (15 min. čítanie, 15 min. presun na ďalšie miesto), diváci tak majú možnosť stihnúť počas noci prejsť všetky miesta,“ vysvetľuje priebeh akcie Uríková.

Čítať bude aj Kaščák, Benkovič,…

Na jednotlivých miestach budú čítať známe osobnosti zo Žiliny a slovenskej kultúrnej scény, akými sú muzikant a hlavný organizátor festivalu Pohoda Michal Kaščák, raper a spisovateľ Marián Bene Benkovič, herečka Barbora Švidraňová, knihárka Lida Mlichová, tanečníčka a choreografka Zuzana Burianová, lesník Ján Heinrich, poslanec Peter Ničík a Ľudovít Farkaš.

Žrebovanie o knihy

„Na každom z uvedených miest dostanete brožúrku s mapkou a podrobnými informáciami. Účastníci môžu naviac na každom navštívenom mieste získať pečiatku. Kto zozbiera všetkých osem pečiatok, bude zaradený do žrebovania o knižné tituly, z ktorých ukážky sa budú počas Noci literatúry čítať,“ dodáva Uríková.

Informačným bodom otvoreným počas celého večera bude kníhkupectvo Artforum, kde sa uskutoční aj záverečné „literárne ponocovanie“. Vstup na podujatie je bezplatný.

Foto: Natália Zajačiková

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM