Kultúra

Noc literatúry pod Dubňom: Žilinčania objavia rôzne zákutia mesta, známe osobnosti budú čítať aj pod zemou

Už v stredu sa v Žiline po štvrtýkrát uskutoční literárna výprava, ktorá návštevníkov prevedie netradičnými priestormi v meste. Na rôznych miestach budú známe osobnosti čítať ukážky z kníh rôznych európskych autorov. Pozrite sa, čo všetko vás čaká a kde všade sa bude čítať.

Ilustračný obrázok k článku Noc literatúry pod Dubňom: Žilinčania objavia rôzne zákutia mesta, známe osobnosti budú čítať aj pod zemou
Zdroj: Dnes24.sk

Žilina sa tento rok už po štvrtýkrát zapája do medzinárodného podujatia s názvom Noc literatúry. Osem netradičných miest v centre mesta sprístupní na jeden večer svoje priestory verejnému čítaniu z kníh rôznych európskych autorov.

Čítanie na netradičných miestach

Podujatie organizujú České centrá v desiatkach krajín po celej Európe. V Žiline sa na ňom organizačne podieľa kultúrne centrum Stanica Žilina-Záriečie a kníhkupectvo Artforum. Noc literatúry sa v stredu 14. mája začne o 18.00 h naraz vo všetkých zapojených miestach a spoločne skončí o 22.00 h.

„Noc literatúry organizujeme v Žiline štvrtýkrát. Vždy si vyberieme lokalitu, v ktorej hľadáme zaujímavé miesta, často verejnosti neprístupné, alebo pre čítanie nevšedné,“ hovorí organizátorka podujatia Barbora Uríková z kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie. „Tento rok sa bude čítať na miestach v okolí Mariánskeho námestia, okolo ktorých možno dennodenne prechádzajú stovky ľudí, ale len málokedy mali dôvod do nich vstúpiť. My sa im snažíme tento dôvod ponúknuť,“ dodáva Uríková.

Čítať sa bude napríklad v prázdnej budove bývalej banky ČSOB na Legionárskej ulici, v podzemných priestoroch Múzea Alexandra Lombardiniho, na najvyššom, ešte prázdnom poschodí novostavby Crystal palace, v sídle Krajského pamiatkového úradu v Žiline, zrekonštruovanom meštianskom dome č. 13 na Mydlárskej ulici, Cirkevnej ZŠ Romualda Zaymusa, Guinness pube alebo Galérii Plusmínusnula, kde bude čítanie súčasťou pripravovanej výstavy výtvarníka Jána Gašparoviča.

Čítať bude aj Feldeková či Černá

Na jednotlivých miestach budú čítať rôzne osobnosti zo Žiliny a slovenskej kultúrnej scény, napríklad prozaička, novinárka a scenáristka Oľga Feldeková, herci Michal Németh a Juraj Šoko Tabaček, banková ombudsmanka Eva Černá, ale napríklad aj pamiatkári Jana Piecková a Vladimír Majtan.

„Čítania budú prebiehať od 18.00 do 22.00 na všetkých miestach súčasne, preto vaša trasa môže začať na ktoromkoľvek mieste. Čítať sa bude v 30 minútových intervaloch (15 min. čítanie, 15 min. presun na ďalšie miesto), diváci tak majú možnosť stihnúť počas noci prejsť všetky miesta,“ vysvetľuje priebeh akcie Uríková. Čas medzi jednotlivými presunmi bude vypĺňať hudba šansoniérky Kataríny Feldekovej, ktorá bude od 19.00 spievať pod laubňami pri reštaurácii Voyage Voyage.

Dostanete brožúrku s mapou

Podujatie sa snaží poukázať na literatúru a jej úlohu v spoločnosti. „Na každom z uvedených miest dostanete brožúrku s mapkou a podrobnými informáciami. Účastníci môžu naviac na každom navštívenom mieste získať pečiatku. Kto zozbiera všetkých osem pečiatok, bude zaradený do žrebovania o knižné tituly, z ktorých ukážky sa budú počas Noci literatúry čítať,“ dopĺňa Uríková. Informačným bodom otvoreným počas celého večera bude kníhkupectvo Artforum, kde sa uskutoční aj záverečné „literárne ponocovanie“. Vstup na podujatie je bezplatný.

foto: ilustračné

Objavujte Žilinu a súčasných európskych autorov počas Noci literatúry
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM