Soňa Vanovčanová Kultúra

Neviete sa dočkať víkendu? Tipy pre Žilinčanov, ako si ho ozvláštniť

Máte chuť zahodiť starosti za hlavu a prežiť príjemný víkend? Inšpirujte sa redakčnými tipmi.

Ilustračný obrázok k článku Neviete sa dočkať víkendu? Tipy pre Žilinčanov, ako si ho ozvláštniť
Zdroj: Dnes24.sk

Šport: Furmanské preteky v Hričovskom Podhradí

Sobota, 13. január, 9.00 hod., Futbalové ihrisko Hričovské Podhradie

Druhý ročník Furmanských pretekov pripravili Obec Dolný Hričov, Obec Hričovské Podhradie, Zväz chovateľov koní a Pavol Blaško.
Súťažiť sa bude v troch disciplínach:

  • Furmanský slalom
  • Práca s drevom
  • Ťažký ťah

Pre návštevníkov bude zabezpečené aj občerstvenie, grilovaná klobása či varené vínko.

Divadlo pre deti: Sobota s rozprávkou

Sobota, 13. január, 10.00 – 12.00 hod., Bábkové divadlo v Žiline

Bábkové divadlo Žilina pripravilo pre deti od troch rokov sériu rozprávkových dopoludní s názvom „Sobota s rozprávkou“. Je to interaktívny projekt, ktorého prvoradým cieľom je zoznámiť deti s bábkovým divadlom.
Prostredníctvom scénických čítaní budú mať deti možnosť zblížiť sa s hercami a zároveň si vytvoriť pozitívny vzťah k bábkam a divadlu. Každé čítanie bude tematicky ladené a v závere budú mať Vaše ratolesti priestor i na to, aby svoje bezprostredné zážitky a dojmy nakreslili. A ako sa už stalo dobrým zvykom, veľkých a malých návštevníkov čaká drobné občerstvenie.

Vyhodnotenie účasti a detských výtvarných prác sa bude konať na MDD, v rámci ktorého je pre deti pripravený bohatý program a darčeky.

„Sobota s rozprávkou“ sa stala veľmi obľúbenou a rodina našich malých návštevníkov sa neustále rozrastá. Herci z Bábkového divadla Žilina sa už teraz tešia na všetky deti, ktoré majú rady čaro rozprávok.

Pohybový workshop: 3P – Priestor pre pohyb

Sobota, 13. januára, 16.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

3P je interaktívny vzdelávací program, ktorý od marca 2017 prebieha na žilinských stredných školách. Program organizuje Tanečné divadlo Alternatív s cieľom zvýšiť povedomie o súčasnom tanci a performatívnom umení medzi mladými ľuďmi v Žiline, posilniť komunitu aktívnych divákov a nájsť a motivovať nových záujemcov o tento druh umenia.

V rámci poslednej fázy programu pozývame širokú verejnosť na intenzívnejšie stretnutia a ochutnávky tvorivého procesu. V januári bude na Stanici prebiehať špeciálna edícia otvorených workshopov pod vedením Zuzany Burianovej. Zamerané budú na kreatívnu pohybovú prácu vo vzťahu k priestoru, svetlám, hudbe a významovosti.

Divadlo: Smrť sa volá Engelchen

Sobota, 13. január, 18.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Premiéra hry Ladislava Mňačka SMRŤ SA VOLÁ ENGELCHEN v réžii Tomáša Procházku.

Ladislav Mňačko, významný a osobitý slovenský prozaik, dramatik a publicista, napísal tento protivojnový román na základe vlastných, trpkých skúseností z partizánskeho hnutia. Počas druhej svetovej vojny vypálilo nemecké komando moravskú obec Ploština za to, že jej obyvatelia pomáhali partizánom. Ladislav Mňačko bol ako mladý partizán priamym svedkom týchto udalostí.
Prostredníctvom postavy Voloďu autor znovu rozpráva svoj príbeh o zmysluplnosti vojny a hľadaní zvyškov ľudskosti v nej.
Spočiatku dobrodružný partizánsky život Voloďu je osudovo pretkaný láskou k záhadnej Marte. Táto žena prinesie do drsného kopaničiarskeho prostredia túžbu po láske aj smrteľné nebezpečenstvo prameniace z pomsty a zrady. Začína boj o holý život, ktorý akoby nikdy nemal skončiť. Veď po vojne treba trestať vinníkov. Kto je však víťaz a kto porazený? Čo nakoniec spasí zranené duše?

Koncert: Queenmania – Veselé Vianoce tour

Sobota, 13. január, 20.00 – 23.00 hod., Smer music bar Žilina

Baviť vás bude Queenmania – držiteľ ocenenia Künstler Magazínu ako najlepšia Európska revivalová kapela!

TKX Djs Night

Sobota, 13. január 2018, 21.00 hod., Klub Kolečko Žilina

Večer plný setov od Komandera a Haarpa. Noc plná šialenej elektronickej hudby, kde sa prestriedajú žánre ako Trap, Drum & Bass a ďalšie!

V hlavných úlohách:

  • KOMANDER GROUND
  • SAMPLE LEE
  • MR. VINYL SELECTOR

Tvorivá dielňa: Nedeľné básnenie

Nedeľa, 14. január, 10.00 hod., Nová synagóga v Žiline

Koľko slov sa zmestí do jednej básne a koľko básnikov do jednej rodiny? Stačí na báseň jedno slovo? „Báseň” je slovo. Dve slová sú už veta. „Báseň je slovo” je veta.
Príďte s nami preskúmať jazyk – svalový orgán alebo systém zvukových, lexikálnych a gramatických prostriedkov. Slová tvoriť, vyslovovať, následne zapísať a zviazať do podoby viacgeneračnej básnickej zbierky. Jednoducho: „Píšme básne!“ Kde inde, ak nie v Novej synagóge na výstave Poézia & performancia.

Program je určený pre deti od 6 rokov, ich rodičov a rodičov ich rodičov.

Divadlo pre deti: Hlbokomorské rozprávky

Nedeľa, 14. január, 16.00 hod., Bábkové divadlo Žilina

Predstav si vodný svet pod morskou hladinou. A úplne dole, morské dno. Žije tam jedna Ryba – ryba Biba s polámanými zubami a had Rado, ktorému sa stále kazí lampáš…
Inscenácia Hlbokomorské rozprávky vznikla adaptáciou rovnomennej rozprávkovej knihy známej slovenskej spisovateľky Moniky Kompaníkovej a je určená všetkým, ktorí chcú spoznať nielen hlbokomorský svet, ale predovšetkým silu skutočného, hlbokého priateľstva. Ako aj to, aká dôležitá je pomoc druhým a schopnosť vyrovnať sa s handicapom. Mnohými cenami ovenčený knižný bestseller po prvýkrát na javisku!

Divadlo Na Hrane: Do vlastných rúk

Nedeľa, 14. január, 19.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Miestne Divadlo Na Hrane odštartuje svoju piatu divadelnú sezónu prvou vlastnou celovečernou hrou Do vlastných rúk. Autormi a tiež účinkujúcimi tejto absurdnej komédie sú Michal Chmeliar a Tomáš Lazár. Aj tentokrát zostáva divadlo verné svojim humoristickým dialógom. Hra pojednáva o tom, čo všetko sa môže stať dvom členom domácnosti, keď im to dôjde.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM