Igor Petrík Rôzne

Nevábny priestor na sídlisku Vlčince sa má zmeniť na nepoznanie: Namiesto asfaltu ovocný sad!

Poslankyňa mestského zastupiteľstva v Žiline dostala zaujímavý nápad. Netradičným spôsobom sa chce vysporiadať s chátrajúcou asfaltovou plochou na Vlčincoch. Má v pláne ju premeniť na ovocný sad.

Ilustračný obrázok k článku Nevábny priestor na sídlisku Vlčince sa má zmeniť na nepoznanie: Namiesto asfaltu ovocný sad!
Zdroj: Dnes24.sk

Na ovocný sad s rozlohou 1850 metrov štvorcových má zmeniť devastovanú a roky nevyužitú asfaltovú plochu medzi blokmi na Dobšinského ulici na sídlisku Vlčince projekt poslankyne mestského zastupiteľstva Ivety Martinkovej.

„Primátor Igor Choma označil budúci ovocný sad za pilotný projekt revitalizácie zanedbaných priestorov na sídliskách. Dal súhlas k jeho realizácii s tým, že bude zaradená do investičného plánu mesta Žilina v roku 2016. Konštatoval, že tomu ešte musí predchádzať vyjadrenie stavebného úradu a odboru životného prostredia k predloženej dokumentácii, jej prípadné doplnenie do stavu realizačného projektu a povoľovacie procesy k stavbe,“ yvsvetlila poslankyňa.

Podľa nej sa má sad stať relaxačno-oddychovou zónou a bude mať aj vysokú edukatívnu hodnotu v rámci výučby prírodovedy. „Revitalizáciou vnútroblokového územia vznikne nový priestor pre rozvoj komunikácie obyvateľov sídliska ako i možnosť pre ich aktívny oddych. Ďalším veľkým prínosom je úroda a návrat včiel, vtáctva i drobnej fauny do tejto časti mesta.“

Doplnila, že vďaka sadu sa výrazne zvýši biodiverzita mesta z hľadiska zastúpenia fauny aj flóry a taktiež sa zníži jeho pretepľovanie.

Foto: Iveta Martinková

Vizualizácie: emproject

Na Vlčincoch vyrastie ovocný sad, vizualizácie a foto
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM