Jozef Legéň Rôzne

Netradičný výjav v meste: Študenti v uliciach naučia Žilinčanov starať sa o zuby

V piatok budete môcť stretnúť v uliciach Žiliny študentov zubného lekárstva. Spolu za zdravý a krásny úsmev je názov celoslovenskej akcie, ktorá má nielen Žilinčanov naučiť, ako sa správne starať o zuby.

Ilustračný obrázok k článku Netradičný výjav v meste: Študenti v uliciach naučia Žilinčanov starať sa o zuby

Študenti zubného lekárstva sa už počnúc utorkom vyberú na cestu po slovenských mestách s preventívnou akciou nazvanou Spolu za zdravý a krásny úsmev. V 12 naplánovaných mestách poradia a ukážu záujemcom, čo treba robiť, aby mali zdravý chrup a krásny úsmev. Budúci zubní lekári sa budú ľudom venovať jednotlivo a na každého si nájdu čas. V Žiline si môžete dať skontrolovať svoj chrup a naučiť sa o neho starať už tento piatok.

„Za posledných dvadsať rokov sa štátny sektor v stomatológii takmer rozpadol a tri univerzitné mestá, v ktorých sa ešte nachádzajú štátne univerzitné kliniky, nestačia plniť úlohu liečebnú aj preventívnu,“ vysvetlil na dnešnej tlačovej konferencii prezident Slovenského spolku študentov zubného lekárstva Viliam Falis. Práve preto študenti dospeli k názoru, že toto občianske združenie by sa malo začať intenzívne venovať prevencii. Prvá preventívna akcia sa uskutočnila v roku 2011 v Košiciach, pričom organizátori vtedy o ústnej hygiene poučili prvých 1700 ľudí. Dodnes je to dovedna už 4000 ľudí, pričom v tomto roku chcú zaškoliť viac ako 5500 ľudí.

Ukážu im čistenie

Študenti sa rozhodli pre osobnú komunikáciu s konkrétnymi ľuďmi, ktorým na modeli predvedú ako sa starať o chrup a zodpovedajú na ich otázky. Jedna inštruktáž trvá približne 30 minút a jeden školiteľ je schopný postarať sa naraz o najviac troch ľudí. Každý dostane vlastnú zubnú kefku, s ktorou si precvičí techniku čistenia zubov. „To bude mať oveľa väčší význam, ako náučné prezentácie a prednášky,“ uviedol Falis, ktorý dúfa, že cez zaškolených ľudí sa informácie budú šíriť ďalej. „Našim cieľom je do niekoľkých rokov priamo alebo sprostredkovane osloviť signifikantné percento slovenskej populácie,“ dodal.

foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM