Igor Petrík Futbal

Neobyčajný futbalový zážitok pod Dubňom: Na Šošonov sa chystá Athletic Bilbao

Pod Dubňom nás čaká poriadne futbalové derby. "Šošoni" si zmerajú sily s čerstvým držiteľom španielskeho Superpohára Athletic Bilbao.

Ilustračný obrázok k článku Neobyčajný futbalový zážitok pod Dubňom: Na Šošonov sa chystá Athletic Bilbao
Zdroj: TASR

Žilinu čaká vo štvrtok futbalový sviatok. Hráči slovenského vicemajstra MŠK privítajú na svojom štadióne čerstvého držiteľa španielskeho Superpohára Athletic Bilbao. Zápas má výkop o 20.15 h a v priamom prenose ho odvysiela Dvojka. Duel rozhoduje rumunská trojica arbitrov na čele s hlavným Ovidium Hateganom.

Šošoni sa na zápas tešia

„Od prvého dňa, čo budujeme tento tím sme chceli hrať proti najlepším tímom a hľadať veľké výzvy. Postupnými krokmi sa nám to darí a keďže sa nám na základe našej výkonnosti podarilo dostať sa v tejto sezóne už do play off Európskej ligy, tak si môžeme zahrať vo fantastickom a ostrom súťažnom dueli proti Bilbau. Tešíme sa na tento zápas na domácom štadióne pred hladnými fanúšikmi a pôjdeme do toho s odvahou,“ povedal na predzápasovej tlačovej konferencii tréner Adrián Guľa.

Žilina avizuje akcent na kompaktnú obranu, ale upustiť od svojho ofenzívneho a rýchleho poňatia hry nechce ani proti veľkému favoritovi. „Hrať rýchlo, dôrazne, bežecky kvalitne i takticky silno. To učíme chlapcov stále a nemienime to meniť ani proti Bilbau. Nechceme prekopať náš štýl iba kvôli tomu, že hráme s Bilbaom, to by sa neujalo ani v hlavách hráčov. Odvaha a ofenzíva nás dostala až do play off a budeme v tom pokračovať,“ zdôraznil kormidelník „šošonov“.

Deň pred zápasom neabsolvoval tréning s mužstvom Jaroslav Mihalík. „Po ligovom zápase v Ružomberku mal silne narazené koleno. Preto dnes netrénoval s chlapcami, pripravoval sa s fyzioterapeutom a jeho štart je veľmi otázny,“ vysvetlil jeho absenciu kouč Guľa. Obranca Ernest Mabouka by po zranení už mohol nastúpiť, rozhodne sa ale až tesne pred zápasom. Žilina s určitosťou nemôže počítať so službami Nikolasa Špaleka, ktorý v odvete s Poltavou v 3. predkole videl červenú kartu. „Nikolas má karty, ale sú aspoň dve varianty ako to poskladať. Andy Kadlec či Kubo Paur môžu zaskočiť na voľných pozíciách,“ dodal Guľa.

Žilinčania v generálke na Bilbao remizovali v nedeľu v Ružomberku 2:2 a hoci dvakrát prehrávali, bod sa im málil. Vo fortunaligovej tabuľke im patrí priebežne tretia priečka. Streleckú formu opäť dvoma gólmi potvrdil Chorvát Matej Jelič, ktorý má na konte v šiestich tohtosezónnych stretnutiach EL už sedem gólov a na jeho zakončovateľské kvality sa bude MŠK spoliehať aj v dvojzápase s Bilbaom. Do play off MŠK prenikol už z 1. predkola, postupne vyradili severoírsky Glentoran (2:1 vonku, 4:2 doma), moldavskú Daciu Kišiňov (2:1 v, 4:2 d) a v 3. predkole po dráme aj ukrajinský tím FC Vorskla Poltava (2:0 d, 1:3 pp v).

Španieli pricestovali v stredu

Výprava Bilbaa pricestovala na Slovensko v stredu krátko po poludní. Po pristátí v Piešťanoch sa presunula do hotela Holiday Inn v Žiline. Baskický klub odštartoval túto sezónu skvelým spôsobom a triumfom v španielskom Superpohári nad favorizovanou Barcelonou ukončil 31-ročné čakanie na zisk trofeje. Athletic šokoval Kataláncov najskôr jasným domácim víťazstvom 4:0 a oslavy potom odštartovala remíza 1:1 v pondelkovej odvete na Nou Camp. Zverenci 51-ročného kormidelníka Ernesta Valverdeho tak mali iba necelé tri dni na prípravu pred súbojom v Žiline. Navyše už v nedeľu čaká Baskov ďalšia konfrontácia s Barcelonou v úvodnom kole nového ročníka Primery Division.

Hrozbou pre defenzívu Žiliny bude najmä skúsený 34-ročný útočník Bilbaa Aritz Aduriz. V prvom súboji o španielsky Superpohár sa zaskvel hetrikom, v odvete odpovedal na zásah Lionela Messiho vyrovnávajúcim a definitívne otupil odpor súpera. Bilbao je jasným favoritom v dvojzápase o skupinovú fázu, ktorú bude hrať spolu 48 klubov v dvanástich štvorčlenných skupinách.

Bilbao je klub so slávnou históriou, založili ho už v roku 1898 a 8-krát získal španielsky titul. Naposledy však v roku 1984. V roku 2012 Bilbao hralo finále Európskej ligy, v ktorom prehralo s Atleticom Madrid. V skupinovej fáze sa Bilbao v ročníku 2011/2012 stretlo dvakrát so Slovanom Bratislava, ktorý zdolalo doma aj vonku 2:1. „Los Leones“ skončili v minulej sezóne na 7. mieste Primera Division, no v Copa del Rey prehrali až vo finále s Barcelonou.

Štadión otvoria dve hodiny pred zápasom

Štadión v Žiline bude otvorený dve hodiny pred zápasom, t.j. od 18.15 h. Keďže každý návštevník prejde viacnásobnou bezpečnostnou kontrolou, odporúča sa prísť na štadión včas s dostatočnou časovou rezervou. Vzhľadom k zložitej dopravnej situácii na vjazdoch do Žiliny ako aj v okolí štadióna odporúča klub motorizovaným návštevníkom, aby zaparkovali automobily, či už na parkovisku na štadióne, alebo v jeho okolí 3 až 4 hodiny pred začiatkom zápasu. Odveta je na programe o týždeň 27. augusta na štadióne San Mamés v Bilbau.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM