Soňa Vanovčanová Kultúra

Nenechajte si ujsť zaujímavé žilinské akcie: PREHĽAD na aktuálny týždeň

Posledný septembrový týždeň končí a nedeľou prichádza október. Prelomový týždeň ponúka niekoľko zaujímavých podujatí v našom meste.

Ilustračný obrázok k článku Nenechajte si ujsť zaujímavé žilinské akcie: PREHĽAD na aktuálny týždeň
Zdroj: TASR

RICHARD III – Slovenské divadlo tanca

utorok, 26. september, 19.00 hod., Veľká scéna Domu odborov

Námetom Shakespearovho RICHARDA III sa stal príbeh anglického panovníka v období jeho uchopenia moci ako aj jeho despotického vládnutia. Dejiny mu nevenovali veľa priestoru. Konštatovania ako „bratovrah, vrah synovcov, postihnutý telesne a možno i duševne“. Kráľ, ktorý chcel podľa Shakespeara vymeniť kráľovstvo za koňa. Nesmrteľným sa stal práve vďaka slávnemu dramatikovi, ktorý ho podrobne dotvoril v historickej dráme Richard III. Jeho panovaním sa skončila vojna „dvoch ruží“. „Až šokujúce tanečné divadlo“ RICHARD III – to je strhujúco realistická multimediálna tanečná dráma o túžbe po moci, ľudskej vášni, pomste a smrti. Forma totálneho divadla SDT v spojení s rukopisom Jána Ďurovčíka, ako režiséra a choreografa tohto nového titulu, dáva záruku a zároveň záväzok voči publiku ako aj odbornej verejnosti o dokonalosti spracovania tohto známeho divadelného titulu. Predstavenie RICHARD III , bolo uvedené v réžii a choreografii Jána Ďurovčíka baletom STAT OPER GRAZ v máji roku 2013. Slovenský interpreti a autorský team, tento príbeh prenesú do súčasného prostredia, kde nebudú chýbať tradičné prvky folklóru i tanečnej moderny, charakterizujúce našu povahu a emóciu.

Druhá strana nádeje

utorok, 26. september, 17.00 hod. a 27. september o 20.00 hod., Stanica Žilina-Záriečie

Najnovšia snímka Akiho Kaurismäkiho sa venuje stále aktuálnej téme utečencov. Wikström – bývalý obchodník, ktorý nedávno investoval do nie veľmi úspešnej reštaurácie a utečenec Khaled, ktorý práve prišiel do Fínska, aby tu požiadal o azyl. Nevšedná dvojica sa stretáva práve na pôde reštaurácie a Wikström sa rozhodne Khaledovi pomôcť. Zamestná ho na čierno. Snímke s vážnou témou nechýba absurdný humor, typický pre tohto fínskeho filmára.

Druhá strana nádeje (Toivon tuolla puolen) – Aki Kaurismäki / FI, DE / 2017 / české titulky

scenár – Aki Kaurismäki, kamera – Timo Saminen, strih – Samu Heikkilä, zvuk – Tero Malmberg
hrajú: Sakari Kuosmanen, Kati Outinen, Tommi Korpela, Janne Hýytiäinen, Ilkka Koivula, Kaija Pakarinen, Nuppu Koivu, Tuomari Nurmio

Žilina International Jazz Contest

utorok, 26. september – od 09:00 hod. do 27.09.2017 – 22:00 hod.

Žilina International Jazz Contest je jedinečná medzinárodná džezová súťaž. Do Žiliny každoročne priláka mladých hudobníkov z celého sveta. Finále tretieho ročníka súťaže sa uskutoční v dňoch 26. – 27. septembra 2017 a žilinskému publiku sa na ňom predstavia štyria finalisti súťaže.

V tomto roku sa do súťaže prihlásilo 31 hudobníkov zoskupených v 9 kapelách z krajín USA, Francúzsko, Španielsko, Taliansko, Nemecko, Maďarsko, Rakúsko, Česká Republika, Bosna a Hercegovina, Izrael a Thajsko.

Výherca súťaže, ktorého meno sa dozvieme večer 27. septembra, získa okrem štedrej finančnej odmeny – 2 000 eur aj možnosť vystúpiť na Bratislavských Jazzových Dňoch v Žiline. Do porotcovských kresiel zasadnú výnimoční slovenskí a svetoví jazzoví hudobníci, ktorí budú hodnotiť zaslané nahrávky. Predsedom poroty je popredný slovenský trubkár Lukáš Oravec a členovia Andy Middleton (USA), Tomáš Baroš (CZ), Kálmán Oláh (HU) a Klemens Marktl (AT).

Súťaž je otvorená pre mladé kapely a zoskupenia zo všetkých krajín. Džez nie je už len výsadou čisto inštrumentálnych kapiel, ale aj vokálnych zoskupení, ktoré do tohto hudobného smeru prinášajú nové prvky a skvelé umelecké zážitky.

Divadelné predstavenie: VZKRIESENIE

štvrtok, 28. september, 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Slovenský autor Daniel Doubt v hre s inteligentným humorom prepojil dve nosné témy, ktoré sa vinú takmer celou literatúrou od jej vzniku až po dnešok, a to lásku medzi mužom a ženou a otázku existencie Boha. Príbeh hry nás zavedie do súčasného ruského vydavateľstva v centre Petrohradu. Dej plný zvratov drží diváka do konca v napätí a umožňuje podať vážne témy vtipným a nezaťažujúcim spôsobom. S ironickým nadhľadom autor odkazuje na ruských klasikov a výstižne zobrazuje rozháranosť a zmätenosť medziľudských vzťahov.

Účinkujú: B. Zachar, B. Bačo, I. Pagáčová, J. Oľhová, J. Dobrík, M. Tomasy, A. Nováková, D. Uzsák/M. Koleják.

Karel Roden & Jana Krausová – O láske

štvrtok, 28. september, 19:00 hod., Dom odborov Žilina Ľahko brutálna komédia o vzťahu, ktorý otvára pandorinu skrinku s nápisom dlhoročné manželstvo. Uznávaní herci Karel Roden a Jana Krausová v hlavných úlohách ako pár stredného veku preberajú vo svojom prepychovom byte rôzne traumy zo svojho vzťahu.

O láske

je jediná hra z pera francúzskeho spisovateľa Philippa Claudela (Parle-moi d´amour). V úspešnom komornom predstavení dominuje ľahko drastický humor. Claudel je však známy najmä ako románopisec, ktorý sa zaoberá temnými témami a so zaujatím sleduje podivne spletitú ľudskú povahu. Pomerne výraznú popularitu mu vyniesol televízny seriál Miss Harriet (2007), na konte má viacero kníh preložených do tridsiatich jazykov a radí sa medzi najtalentovanejších spisovateľov súčasnej generácie. Ako režisér nakrútil film Il y a longtemps que je t‘aime, ktorý mal svetovú premiéru na festivale v Cannes.

Festival seniorov

piatok, 29.september, 13.00 – 18.00 hod., Mariánske námestie

Festival seniorov je prezentáciou zdravého seniorského života prostredníctvom hudby, spevu, tanca, ľudových krojov, ručných prác a tradičnej kuchyne starých mám. Na festivale sa zúčastňujú seniórske kluby nielen z blízkeho a širšieho okolia Žiliny, ale i zo zahraničia, vrátane folklórnych súborov, speváckych zborov, recitátorov a heligónkarov. Cieľom festivalu je dať priestor umeleckej tvorivosti a zručnosti seniorov a zapojiť ich touto cestou do aktívneho kultúrneho života, aby nestratili záujem o kultúrne a spoločenské dianie.

  • Počas programu vystúpia: súbor Máj, Žilinské mažoretky, Lúčanka z Lietavskej Lúčky, Manaratha z Rabče, Radosť z Tvrdošína, Márgit z Margecian, Dolnoorešanka, Mississippi z Turia, Žilinské babenky, Klub dôchodcov zo Zákamenného, Ruty – Šuty zo Žiliny, Krasňanka z Krásna nad Kysucou, Kamélie z Gelnice, Tri doliny z Bitarovej, Šumienky z Dovalova, Arizonky z Banskej Bystrice, Živienka Živena zo Žiliny, Krasňanci – heligonkári z Krasňan, Senioranka zo Žiliny a Súľovčanka.

Divadelné predstavenie: ILÚZIE

sobota, 30. september, 19.00 hod, Mestské divadlo Žilina

Nevšedná, nedivadelná a dojímavá hra o láske. Štyria mladí herci rozprávajú príbehy dvoch manželských párov, ktorí navzájom rekapitulujú svoj končiaci sa život. Spolu s hercami prechádzame príbehom ich života, v ktorom sa realita prelína s ilúziami. Má vôbec zmysel znovu interpretovať svoj život? Je láska silnejšia než smrť? Existuje niečo nemenné v tomto studenom vesmíre?

Účinkujú: J. Dobrík, E. Havasi, I. Pagáčová, M. Režný AH. Réžia: Eduard Kudláč

Filmový festival: Hory a mesto Žilina

piatok – nedeľa, 29. september. – 1. október, 19.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Doprajte si dávku adrenalínu v pohodlí kinosály. Výber toho najlepšieho z bratislavského festivalu Hory a Mesto doplnený o aktuálne novinky a sprievodný program vám na Stanicu prinášame už po piatykrát. Ťažiskom programu sú ako každý rok strhujúce športové dokumenty rozdelené do tematických blokov – Skala, Sneh, Vzduch, Horské bicykle, Voda a ďalšie. Medzi prvými premietneme záverečný diel tatranskej trilógie Erika Baláža Živá rieka s osobnou účasťou tvorcov, tešiť sa tiež môžete na interaktívnu prezentáciu Horskej záchrannej služby, či rozprávanie horského vodcu Pavla Rajtára. Hory a Mesto je festival, na ktorom sa nudiť rozhodne nebudete.

Oldies Párty s Beátou Dubasovou

sobota, 30. september, 21.00 – 03.00 hod., Event House Žilina

Zažite poriadnu septembrovú oldies party v Event House Žilina. Čaká nás noc plná večných hitov, ktoré nám toho veľa pripomínajú. Zábavu bude mať vo svojich rukách DJ Marián Krúpa. Špeciálnym hosťom večera je Beáta Dubasová, ktorá vystúpi so svojím 45-minútovým koncertom a hitmi ako Účesy, Sme také aké sme, Za dverami moje izby či Vráť mi tie hviezdy.

Event House Žilina je industriálny dizajnový priestor na eventy. Nachádza sa v priemyselnej časti Žiliny. Je dostupný MHD linkami č. 20 a 22 a prímestskými linkami (zastávky Rajecká – Mliekarne, Rajecká – Elektrovod). Pred areálom je k dispozícii parkovisko.

Vnútorné haly sú nefajčiarske. Priestor je využívaný na firemné eventy, koncerty, plesy, párty, konferencie, kongresy, podujatia veľkokapacitného charakteru, veľtrhy a výstavy, ale i svadby. Event House tvoria 3 eventové haly, vonkajšia terasa, backstage.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM