Zuzana Vajayová Rôzne

Nemocnice ŽSK očakávajú pri navýšení platov sestier pomoc MZ SR

Navýšením platov zdravotných sestier v štyroch nemocniciach v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) nie je v silách ich manažmentov.

Vyrieši ho iba aktívna účasť ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, ktoré by malo zabezpečiť navýšenie platov sestier aj v nemocniciach ŽSK. Na brífingu na pôde Úradu ŽSK sa na tom zhodli riaditelia nemocníc ŽSK a riaditeľka odboru zdravotníctva Úradu ŽSK Anna Majbíková.

„Naše nemocnice urobili všetky opatrenia. Znižovali náklady na lieky, máme pracovníkov len na minimálnych normatívoch. Očakávame, že MZ zabezpečí platy sestier nielen v štátnych, ale aj v našich nemocniciach. Pretože budeme realizovať zákon, ktorý stanovil štát,“ skonštatoval Majbíková.

Východisková situácia štyroch nemocníc ŽSK je podľa nej podstatne zložitejšia, pretože štátne nemocnice boli oddlžené. „Naše neboli oddlžené. To znamená, že tlačia dlh pred sebou záväzky 18,5 milióna eur. Druhým problémom sú podstatne vyššie platy sestier v štátnych nemocniciach ako sestier v nemocniciach samosprávneho kraja. Sestry v štátnych nemocniciach majú 844 eur, naše sestry majú priemernú mzdu 633 eur. To znamená, že na navýšenie platov sestier budú potrebné v nemocniciach ŽSK podstatne vyššie mzdové prostriedky,“ uviedla Majbíková.

Riaditeľ Dolnooravskej nemocnice v Dolnom Kubíne Jozef Mintál zdôraznil, že pokiaľ neprídu finančné zdroje, hrozí krach nemocníc. „Nie je normálne prestaviť si fungovanie nemocnice tak, že štát stanoví minimálny počet zamestnancov, ktorí musíte mať. Ja ho mám. Prepustil som toľko ľudí, že som na minimálnom počte. Štát mi stanovuje minimálne mzdy lekára, mám minimálne mzdy. Štát mi stanovuje minimálne mzdy sestry, mám minimálne mzdy sestry. A platby od poisťovní nepokrývajú ani tento náklad. Čiže je jasné, že tam manažér už nemôže robiť nič,“ skonštatoval Mintál.

Upozornil, že nemocnica môže zatiaľ navýšiť mzdy zdravotných sestier približne o štvrtinu, čím porušujeme zákon. „Ale pokiaľ by sme ho dodržali, tak by sme zatvorili nemocnicu. Ako manažér mám len dve možnosti – zatvorím nemocnicu, pošlem všetky sestry na úrad práce a dodržím zákon. Alebo ho nedodržím a sestry budú mať ďalej prácu. Myslím si, že je to aj v záujme sestier, aby sme otvorene o týchto hovorili a našli spoločný kompromis,“ povedal Mintál.

Kysucká nemocnica s poliklinikou v Čadci dostala podľa jej riaditeľa Martina Šenfelda na zvyšovanie miezd zhruba jednu tretinu oprávnených nákladov. „Situácia je vážna a budeme ju riešiť možno podobným spôsobom ako v Dolnom Kubíne, pretože nemáme na výber. Nám chýba v súčasnosti okolo 80.000 eur mesačne, tieto finančné prostriedky bohužiaľ nemáme vykryté a intenzívne sa zaoberáme myšlienkou ako to urobiť,“ dodal Šenfeld.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM