Adela Fruckova Rôzne

Zdravotníctvo v Žiline: Pomocnú ruku podajú nemocnice Žilinského samosprávneho kraja

Stav slovenského zdravotníctva je v ohrození a vo veľkej miere sa dotýka nášho mesta. Kritickú situáciu intenzívne rieši aj Žilinský samosprávny kraj a zapája župné nemocnice.

Ilustračný obrázok k článku Zdravotníctvo v Žiline: Pomocnú ruku podajú nemocnice Žilinského samosprávneho kraja
Zdroj: TASR

Podľa slov predsedu ŽSK Juraja Blanára je dohodnuté, že lôžka pre pacientov poskytnú Kysucká nemocnica v Čadci a Dolnooravská nemocnica v Dolnom Kubíne. Výpomoc sestier príde aj z Hornooravskej nemocnice v Trstenej. „S Fakultnou nemocnicou v Žiline intenzívne komunikujeme a v rámci možností našich nemocníc sme pripravení v maximálnej miere pomôcť. Už dnes nastúpili do nemocnice na výpomoc dve z našich sestier z Dolného Kubína a zajtra sa zapoja i dve z Trstenej. Aj takýmto spôsobom pomáhame pacientom, aby mali zabezpečené poskytovanie zdravotnej starostlivosti pomocou našich župných nemocníc,“ zdôraznil J. Blanár.

Ďalej ubezpečuje, že situácia je stabilizovaná. „Už dnes nastúpili do nemocnice na výpomoc dve z našich sestier z Dolného Kubína a zajtra sa zapoja i dve z Trstenej. Aj takýmto spôsobom pomáhame pacientom, aby mali zabezpečené poskytovanie zdravotnej starostlivosti pomocou našich nemocníc,"zdôraz­nil.

Blanár jednoznačne odmietol tvrdenia predstaviteliek sestier, ktoré tvrdia, že oddnes nebude zabezpečená zdravotná starostlivosť. „V našich nemocniciach podalo výpovede spolu 22 sestier z celkového počtu 937, čo predstavuje 2,3 percenta. Pacientov môžem ubezpečiť, že aj po uplynutí výpovednej lehoty po 1. marci 2016 bude starostlivosť naďalej zabezpečená v plnej miere,“ dodal predseda ŽSK.

Sestrám pripomína, že stále môžu svoje výpovede siahnuť a nemusia sa báť ani morálnych či protiprávnych pokút. Na základe rozhodnutia súdu nesmie odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek tieto peniaze od sestier vymáhať.

Môže vás zaujímať:

Minsterstvo zdravotníctva: V. Čislák podáva pre tvrdenia o ohrození starostlivosti trestné oznámenie

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM