Jozef Legéň Samospráva

Neutíchajúci spor Žiliny s CVČ Žirafa: Generálna prokuratúra dala za pravdu mestu

Dlhotrvajúci spor medzi mestom a CVČ Žirafa píše ďalšiu kapitolu. Generálna prokuratúra na základe podnetu CVČ preskúmala korky mesta ohľadom vytvorenia jedného centra voľného času. Výsledkom je, že podľa prokuratúry mesto postupovalo v súlade so zákonom.

Ilustračný obrázok k článku Neutíchajúci spor Žiliny s CVČ Žirafa: Generálna prokuratúra dala za pravdu mestu
Zdroj: TASR

Generálna prokuratúra Slovenskej republiky ohľadom podnetu vedenia Centra voľného času, Horný val 24 (CVČ Žirafa) na preskúmanie zákonnosti rozhodnutia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktorým ministerstvo vyradilo CVČ Žirafa zo siete škôl a školských zariadení rozhodla tak, že Mesto Žilina a Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky postupovalo v súlade so zákonom. Tým sa potvrdil správny postup Mesta pri vytvorení jedného centra voľného času v Žiline, ktoré bude zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta.

Podnet na prokuratúru

Vedenie CVČ Žirafa podalo podnet na Generálnu prokuratúru SR na preskúmanie zákonnosti rozhodnutia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktorým ministerstvo vyradilo CVČ Žirafa zo siete škôl a školských zariadení, pretože sa domnievalo, že kroky Mesta Žilina nie sú v súlade s platnou legislatívou SR.

„Našou snahou po zmene legislatívy v oblasti financovania mimoškolských aktivít a efektívneho transparentného vynakladania verejných financií bolo vytvorenie jedného mestského CVČ, ktoré bude podporovať výchovu a vzdelávanie predovšetkým žilinských detí. Akékoľvek rozhodnutia prijímané našim mestským zastupiteľstvom musia byť v súlade so zákonom, čo v tomto prípade jednoznačne potvrdila aj Generálna prokuratúra,“ vysvetlil žilinský primátor Igor Choma.

Mesto postupovalo v súlade so zákonom

Generálna prokuratúra SR podnet uzavrela s tým, že aj zriaďovateľ CVČ Žirafa, ktorým je Mesto Žilina, aj Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky postupovalo v súlade so zákonom.

„Akékoľvek rozhodnutia sa na Mestskom zastupiteľstve v Žiline príjmu, musia byť v súlade so zákonom. V tomto prípade to potvrdila aj Generálna prokuratúra SR. Mesto Žilina koná v intenciách zákona,“ dodáva primátor mesta Žilina Igor Choma.

Vedenie CVČ Žirafa a jeho interní zamestnanci tvrdili, že im nejde o nič iné, iba o deti. Mesto Žilina si ich záujem o deti váži a ponúklo im možnosť pracovať od 1. 8. 2013 u preberajúceho zamestnávateľa, ktorým naďalej ostáva Mesto Žilina, konkrétne v novovytvorenom Stredisku detí a mládeže na Odbore školstva a mládeže Mestského úradu v Žiline, pričom pracovné zaradenie, finančné ohodnotenie a pracovné podmienky mali ostať zachované. Ponuku Mesta odmietli tým, že hromadne rozviazali pracovný pomer dohodou.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM