Adela Fruckova Samospráva

Návrhy na riešenie Bulváru v Žiline: Pozrite si ich na vlastné oči

Mesto Žilina ešte koncom októbra 2015 vyhlásilo verejnú anonymnú jednokolovú urbanisticko-architektonickú súťaž návrhov na riešenie Bulváru (Ulica Antona Bernoláka) v Žiline s udelením cien. Cieľom súťaže bol návrh prestavby Bulváru na moderné verejné mestské priestranstvo.

Ilustračný obrázok k článku Návrhy na riešenie Bulváru v Žiline: Pozrite si ich na vlastné oči
Zdroj: Mesto Žilina

Súťažné návrhy si v našom meste teraz môžete pozrieť na vlastné oči. Stačí zájsť na ich výstavu, ktorá je verejne prístupná vo vestibule Mestského úradu v Žiline až do 15. apríla 2016.

Verejnú anonymnú jednokolovú urbanisticko-architektonickú súťaž návrhov na riešenie Bulváru (Ulica Antona Bernoláka) v Žiline na úrovni urbanistickej štúdie s architektonickými detailmi a s udelením cien vyhlásilo mesto Žilina ku dňu 26. októbra 2015. Cieľom tejto súťaže bol návrh prestavby Bulváru na verejné mestské priestranstvo, ktorý by funkčne nahradil potrebnú oddychovú a kultúrno-spoločenskú funkciu dnes zastavaného Námestia Ľudovíta Štúra a taktiež vyriešenie požiadavky na bezkolízne pešie prepojenie Bulváru s historickým jadrom mesta.

Z 26 záujemcov o účasť v súťaži, ktorí si vyzdvihli súťažné podmienky a podklady, doručili súťažné návrhy 15 súťažiaci. Odborná porota udelila 1. cenu súťažnému návrhu „A“, ktorý vypracovali IN ARCHITEKTI s.r.o., Pezinok (Ing. arch. Igor Hianik, Ing. arch. Nikola Winková) a k-architekti s.r.o., Bratislava (Ing. arch. Miroslav Kollár, PhD.). Na základe výsledkov súťaže a odporúčania poroty mesto Žilina s víťazom súťaže uzavrie zmluvu o dielo na spracovanie územného plánu zóny ÚPN-Z Žilina – Bulvár.

Žilinský Bulvár bol zrealizovaný podľa návrhu architektov Ferdinanda Čapku a Ladislava Bauera v rokoch 1954 – 1957. Ich veľkorysé a na svoju dobu nadčasové riešenie mestskej triedy doposiaľ nestratilo nič na svojom význame a atraktivite.

„Neskoršia výstavba predovšetkým na bývalom Námestí Ľudovíta Štúra – v priestore medzi hotelom Slovakia a Domom odborov však narušila optické a funkčné prepojenie s historickým jadrom a „uzavrela“ Bulvár zo severu. Výrazne pôsobiacou hmotou obchodného centra na bývalom námestí došlo aj k zmene proporcií priestoru, ktorý pôvodne ústil do námestia s panorámou žilinských veží. Tým sa Bulvár – výrazne komponovaný priestor na hlavnej pešej osi mesta stal iným – uzavretým verejným priestranstvom, ktoré si vyžaduje nové urbanisticko-architektonické riešenie,“ uviedol hovorca mesta Pavol Čorba.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM