Andrea Mesarčíková Rôzne

Návrh na zrušenie polročných vysvedčení vyšiel z regionálneho školstva

Názor odborníkov z regionálneho školstva podnietil ministerstvo školstva k tomu, aby sa začalo zaoberať zrušením polročných vysvedčení.

Návrh novely školského zákona, na základe ktorej by sa od nového školského roku odbúrala táto administratívna záťaž, prechádza pripomienkovým procesom. „Ak sa v jeho priebehu ukáže, že to nie je pravda, tak návrh upravíme,“ uviedol šéf rezortu Eugen Jurzyca. Podľa jeho vedomostí však školy túto iniciatívu vítajú. Pripomenul, že novela zákona nepôjde do skráteného legislatívneho konania, takže bude dostatok času o nej diskutovať.
Minister však nepredpokladá, že by sa školy chceli vrátiť k pôvodnej praxi, kedy sa vysvedčenia rozdávali na polroka s tým, že na tom istom formulári sa doplnili hodnotenia koncoročné. „Vysvedčenia sa často vrátili pokrčené, nedali sa naspäť vložiť do tlačiarne, čo bol tiež jeden z dôvodov, prečo sa od tejto praxe upustilo,“ vysvetlil minister. Školy tak začali vydávať žiakom polročné hodnotenia na extra tlačivách, čo zvyšovalo byrokraciu.
Podľa Jurzycu rodičia nemusia mať obavy z toho, že nebudú informovaní o študijných výsledkoch svojich detí. Pedagógovia ich s nimi oboznámia ústne, telefonicky a ak o to požiadajú, aj písomne. Na viacerých školách si rodičia môžu skontrolovať prospech svojich detí aj prostredníctvom internetu. „Všetko sa dozvedia, ale nebude to na verejnej listine a o tú nám išlo,“ objasnil zámery rezortu jeho šéf.
Bývalý šéf školstva Ján Mikolaj (SNS) vydávanie polročných listín za byrokraciu nepovažuje. „Vysvedčenie je verejná listina, platia pre ňu určité pravidlá, má to mať svoju úroveň a dôstojnosť. V tomto prípade znižovať úroveň listiny nie je správne,“ reagoval pre TASR.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM