Adriana Blahová Rôzne

21.12.2012. Nastane už o pár hodín koniec sveta? Toto si myslí odborník...

Nastane už v piatok toľko rozoberaný koniec sveta alebo ide len o nafúknutý výmysel, ktorý médiá ochotne a masovo šíria? Spýtali sme sa astronóma. Prečítajte si jeho zaujímavé postrehy...

Ilustračný obrázok k článku 21.12.2012. Nastane už o pár hodín koniec sveta? Toto si myslí odborník...
Foto: Adriana Blahová / Zdroj: Dnes24.sk

„V prvom rade je úplne jedno, kedy sa mayský kalendár končí, pre ľudstvo to neznamená absolútne nič. Po druhé ani v žiadnom zo starovekých mayských textoch sa vôbec nepíše, že by koniec ich kalendára mal znamenať koniec sveta,“ racionálne vysvetľuje Marián Šabo. Túto interpretáciu si vymysleli až súčasníci. Koniec mayského kalendára totiž pre Mayov predstavoval len koniec dlhého, 5125-ročneho cyklu, po ktorom mal jednoducho začať cyklus nový.

„Nevieme stopercentne určiť, kedy sa tento cyklus končí. Je to vcelku zložitá problematika a súvisí s tým, že nemáme jednoznačne rozlúštené všetky mayské hieroglyfy a nemáme tak šancu presne priradiť mayský kalendár k tomu nášmu,“ objasňuje M. Šabo.

V skutočnosti odborníci publikovali viac ako 50 rôznych prepočtov, kedy by sa mohol mayský kalendár končiť (siahajú od rokov 1493 až do roku 2532) a 21.12. 2012 je len jedným z nich. „Nemusíme byť géniovia, aby sme vedeli, prečo je v súčasnosti najzmieňovanejší. Nedávna rozsiahla revízia týchto prepočtov viedla k záveru, že najpravdepodob­nejším, hoci tiež nie stopercentným, dňom konca mayského kalendára je 14. 12. 2116. Ale ako som povedal na začiatku, je to úplne jedno,“ hovorí vecne astronóm.

Slnečné škvrny a prechod Venuše.
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM