Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

Napokon to aj tak odklepli: Bezplatná doprava v Žiline aj pre deti zadĺžených rodičov

Od začiatku januára sa zmenili podmienky pre bezplatné cestovanie u detí od 6 do 15 rokov. Tieto už nemusia dokladovať svoju bezdlžnosť.

Ilustračný obrázok k článku Napokon to aj tak odklepli: Bezplatná doprava v Žiline aj pre deti zadĺžených rodičov
Zdroj: Mesto Žilina

V žilinskej mestskej hromadnej doprave (MHD) sa od 1. januára 2018 zmenili podmienky pre bezplatné cestovanie žiakov od šesť do 15 rokov. Už nie sú povinné dokladovať bezdlžnosť voči mestu Žilina, ale iba trvalý pobyt. Zmena sa týka zhruba tisíc detí, ktoré sú evidované ako dlžníci za smeti. Problémom sa zaoberal poslanec mestského zastupiteľstva (MsZ) Ľubomír Bechný.

Zmenu po prvýkrát inicioval v júni 2017, no poslanci ju neschválili, a tak predložil materiál znova na novembrovom zastupiteľstve. Vtedy bola zmena odsúhlasená väčšinou, no primátor Choma ju nepodpísal z dôvodu finančnej nevýhodnosti pre mesto.

Ako pred časom uviedol hovorca mesta Pavol Čorba: „Projekt bezplatnej MHD bol prijatý ako určitý systém s viacerými kľúčovými parametrami. Jedným z nich bola téza, že predstavuje nástroj ako motivovať obyvateľov, používajúcich MHD, k riadnemu plneniu si povinností zo záväzkov voči mestu.“

Na ďalšom zastupiteľstve chýbal jeden hlas do trojpätinovej väčšiny, ktorou chceli poslanci prelomiť primátorovo veto.

Zmenu sa však nakoniec podarilo odsúhlasiť na návrh poslanca Petra Ničíka prostredníctvom bodu, ktorý nepriamo súvisel s dopravným podnikom.

Poslanci tento návrh schválili a primátor zmenu akceptova, takže od januára môžu deti chodiť bezplatne MHD, aj keď sú dlžníci.

Problém s bezplatnou MHD v Žiline začal po zhorení bytovky na Bratislavskej ulici a zrušení Základnej školy na Hollého ulici, ktorú navštevovali najmä deti zo žilinskej kolónie. Po zrušení školy musia dochádzať do vzdialenejších škôl a práve možnosť bezplatnej dopravy by im to výrazne zjednodušila. Ako neplatiči s dlhom za smeti ale výhodu využívať nemohli.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM