Zuzana Vajayová Rôzne

Náklady narástli takmer o 1,5 milióna eur!

Náklady Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) na zimnú údržbu ciest II. a III. triedy dosiahli 3,726 milióna eur a oproti predchádzajúcemu zimnému obdobiu vzrástli takmer o 1,5 milióna eur.

TASR o tom informoval riaditeľ odboru dopravy Úradu ŽSK Ivan Mokrý. Na konci roku 2011 bolo podľa neho zimné počasie charakterizované nízkym spádom snehu. „Sneženie začalo až v januári, ale keď sa pozrieme na celkový spád snehu, bol až nadmerný. A veľmi rozdielny v jednotlivých regiónoch kraja. Celkový spád snehu bol od 170 centimetrov (cm) v okolí Turčianskych Teplíc až po viac ako 860 cm na hornej Orave. Veľký spád snehu bol aj na horných a stredných Kysuciach, Orave a horských oblastiach Liptova a horného Považia,“ povedal Mokrý.

Doplnil, že so zvýšeným spádom snehu súvisí aj nárast niektorých výkonov. „Odhŕňanie snehu vzrástlo zhruba o 60 percent oproti minulému zimnému obdobiu. Spotreba posypových materiálov vzrástla zhruba o 20 percent a celkové náklady na pohonné hmoty takmer o 40 percent. Napriek zvýšeným nákladom neboli okrem krátkeho obdobia vo februári počas zimného obdobia vyhlásené kalamitné stavy. Ten bol vyhlásený na hornej Orave. Údržbu sme zabezpečovali vlastnými prostriedkami, zamestnancami a nedošlo k mimoriadnym situáciám, ktoré by znemožnili prejazdnosť komunikácií,“ skonštatoval Mokrý.

Zimnú údržbu ciest zabezpečuje Správa ciest ŽSK (SC ŽSK) prostredníctvom piatich závodov Horné Považie, Kysuce, Orava, Liptov a Turiec. „Počas zimnej sezóny udržiava 1353 kilometrov (km) ciest II. a III. triedy. Zimná pohotovosť začala vlani v novembri a počas piatich mesiacov ju vykonávalo 332 pracovníkov. Na cesty vyrazilo dovedna 116 špeciálnych posýpacích vozidiel, ktoré spotrebovali takmer 42.000 ton inertného a viac ako 6000 ton chemického posypu. Cez zimu mechanizmy SC ŽSK realizovali 157.379 km pluhovania, 105.242 km pluhovania s posypom, 40.100 km inertného, 14.364 km chemického a 45.154 km zmiešaného posypu,“ povedal hovorca ŽSK Peter Kubica.

Pripomenul, že už štvrté zimné obdobie funguje na SC ŽSK 24-hodinová krajská dispečersko–spravodajská služba, pomocou ktorej môžu nielen zamestnanci, ale aj verejnosť monitorovať situáciu na cestách prostredníctvom internetovej stránky kraja www.regionzilina.sk, v časti geografického informačného systému (GIS).

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM