Jozef Legéň Rôzne

Najnavštevovanejšie múzeá Slovenska: V TOP 10 aj tri z nášho kraja!

Medzi najnavštevovanejšie múzeá Slovenska sa zaradili aj tie z nášho kraja. Konkrétne tri múzea Žilinského kraja prilákali za uplynulý rok vyše pol milióna návštevníkov. Ktoré to sú?

Ilustračný obrázok k článku Najnavštevovanejšie múzeá Slovenska: V TOP 10 aj tri z nášho kraja!
Zdroj: TASR

Podľa správy Slovenského národného múzea (ktoré eviduje cca. 90 múzeí v SR) za rok 2013 sa na treťom mieste umiestnilo Oravské múzeum s 216 278 náv­števníkmi. Na 6. mieste Liptovské múzeum so 170 604 a na 8. mieste Kysucké múzeum s návštevnosťou 128 197. „Oceňujem prácu riaditeľov i všetkých pracovníkov Oravského, Liptovského a Kysuckého múzea, ktorí prispeli k tomu, aby sme sezónu 2013 skončili takto úspešne,“ povedal predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár.

Múzeá v Žilinskom kraji uchovávajú hodnoty po našich predkoch, robia výskum po stopách minulých storočí a starajú sa o pamiatky. V správe majú dominanty regiónov ako Oravský a Budatínsky hrad, skanzeny na Vychylovke a v Pribyline, ale aj archeoskanzen Havránok, renesančný Sobášny palác v Bytči a kaštieľ v Radoli. „Kultúrny turizmus patrí medzi moje priority, pretože náš kraj je bohatý na prírodné danosti, termálne a minerálne pramene, ako aj pamiatky a pamätihodnosti. Našou úlohou je osloviť domácich i zahraničných návštevníkov, aby u nás trávili čo najviac času. Dovolenky či výlety v Žilinskom kraji sú neopakovateľné atmosférou a nezabudnuteľné vďaka videnému a zažitému,“ povedal predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár.

Aj eurofondy napomáhajú pri prezentovaní histórie. Z končiaceho programového obdobia EÚ plynulo do kultúry ŽSK takmer 10 miliónov eur. Podarilo sa zrekonštruovať a zachrániť Sobášny palác v Bytči, Lesnú úvraťovú železničku vo Vychylovke, Budatínsky park. Rozšírila sa ponuka vďaka Stredovekej dedine pod hradom Strečno a informačnému centru pod Oravským hradom. Nový vzhľad dostali aj Kysucká a Oravská knižnica. A stále prebieha kompletná prestavba Bábkového divadla v Žiline.

Prečítajte si aj o otvorení zrekonštruovanej Budatínskej veže.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM