Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Nadšenci zachraňujú Lietavský hrad: Odvaha im nechýba, FOTO

Združenie na záchranu Lietavského hradu pripravuje ďalšie projekty, ktoré majú zatraktívniť expozíciu a zároveň uľahčiť ďalšiu rekonštrukciu.

Ilustračný obrázok k článku Nadšenci zachraňujú Lietavský hrad: Odvaha im nechýba, FOTO
8
Galéria
Zdroj: Archív ZnZLH

Združenie na záchranu Lietavského hradu (ZnZLH) má v roku 2018 veľké plány. Okrem hlavných projektov týkajúcich sa realizácie hmatovej expozície či elektrifikácie hradu bude pokračovať v začatých rekonštrukciách. To však nie je všetko. Ďalšie projekty majú zatraktívniť expozíciu a zároveň uľahčiť ďalšiu náročnú rekonštrukciu. Informácie pre Žilina24 poskyktol Ľubomír Chobot zo ZnZLH.

Víziou tohto roku je podľa Ľubomíra Chobota spustenie projektu vybudovania hradného mostu a zatraktívnenie už existujúcej expozície.

„Zaujímavosťou roka 2018 by malo byť na hrade spustenie projektu vybudovania hradného mostu zo stredného do horného hradu. Odhadovaný čas realizácie je 4 roky, bude to stáť veľa úsilia, financií a pevných nervov. Most nie je potrebný len ako atrakcia, ale je nevyhnutný pre spustenie archeologického výskumu horného hradu,“ uviedol Ľubomír Chobot.

Peniaze plánuje Združenie získať z rôznych grantových systémov. Projekt by mal byť realizovaný na etapy a ukončený v roku 2021.

Ďalšou novinkou tohto roku je rekonštrukcia kachľovej pece, ktorú sa podarilo zachrániť v roku 2008 zo zbúranej žilinskej fary. Tá by mala zatraktívniť rozširovanú expozíciu hradu a byť po zásahu odborníkov plne funkčná.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM