Iveta Hrabovská Kultúra

Nádherné skvosty minulosti: Toto sú najstaršie mapy Žiliny!

V priestoroch Radnice mesta môžete vidieť najstaršie zachované mapy Žiliny. Lákadlom je 265- ročná Ruttkayova mapa, na ktorej sú vyznačení vlastníci pozemkov roku 1747. Pozrite si atmosféru vernisáže, ktorá sa uskutočnila 16. augusta.

Myšlienku zorganizovať takúto výstavu sa podarilo naplniť pri príležitosti 700. výročia prvej písomnej zmienke o Meste Žilina a 70. výročia vzniku Považského múzea v Žiline. Na paneloch je k dispozícii 35 máp.

„Najstaršia, Lazarova mapa (Tabula Hungariae), pochádza z roku 1513, Žilina je na nej zobrazená len ako bod. Najmladšia mapa pochádza z roku 1992,“ povedal Peter Šimko, jeden z autorov výstavy.

265– ročná Ruttkayova mapa[/size][/color]

Vystavený je aj najstarší zachovaný podrobný nákres Žiliny s vyznačením vlastníkov pozemkov, známejší ako Ruttkayova mapa z roku 1747 zo zbierok Považského múzea v Žiline. Zaujímavá je tiež ďalšia Ruttkayova mapa z roku 1749, na ktorej Michal Ruttkay-Nedecký chronologicky zakreslil plán súdobého a minulých mostov cez Váh.

„Mapa vznikla počas súdneho sporu o most medzi mestom Žilina a panstvom Budatín," dodal Peter Štanský, spoluautor výstavy. „Ďalšiu unikátnu mapu Žiliny a Budatína, z roku 1820, ktorá nebola doposiaľ nikde publikovaná a prezentovaná, som získal počas študijných ciest v archívoch v Budapešti a Viedni. Ide o vojenský plán vybudovania pevnosti na Chlmeckom vrchu cisársko-kráľovskou armádou,“ upozornil Peter Šimko.

Vzácne originály[/si­ze][/color]

Návštevníci výstavy môžu vidieť nielen reprodukcie historických máp, ale aj niektoré originály.

„Počas príprav na výstavu bolo múzeum oslovené súkromným majiteľom máp, pochádzajúcich z prvej polovice minulého storočia, na ktorých je zachytená celá Žilina, a ktoré budú taktiež prezentované na výstave. Touto cestou by som sa chcel poďakovať za darovanie spomínaných máp,“ dodal na záver Boris Schubert, riaditeľ Považského múzea v Žiline.

[blockquote]Výstava Žilina na starých mapách potrvá do 18. septembra 2012.[/blockquote]

Nádherné skvosty minulosti: Toto sú najstaršie mapy Žiliny!
1
Galéria
Zilina na starych mapach
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM