Adela Fruckova Správy

Na Vlčincoch si určili hlavné úlohy roka: 7 prioritných vecí, ktoré chcú zrealizovať na najväčšom sídlisku v Žiline

Na sídlisku Vlčince zasadal mestský výbor, ktorý si určil hlavné úlohy na rok 2016. My vám ich prinášame v prehľade bod po bode.

Ilustračný obrázok k článku Na Vlčincoch si určili hlavné úlohy roka: 7 prioritných vecí, ktoré chcú zrealizovať na najväčšom sídlisku v Žiline
Zdroj: VLN

Oslovili sme poslanca za mestskú štvrť Vlčince Martina Barčíka a zaujímalo nás, aké úlohy sú naplánované pre toto sídlisko na rok 2016. Zistili sme, že ciele sa orientujú predovšetkým na tieto základné priority: čistota a poriadok, bezpečnosť, zeleň a doprava.

Stanica mestských policajtov

„Čistota nás trápi v celom meste. Verím, že na Vlčincoch pomôžu nové koše, ktorých umiestnenie riešime v súčinnosti s občanmi. S čistotou bezprostredne súvisí aj celkový poriadok a bezpečnosť. Dlhodobo som zástancom zriadenia stanice mestskej polície na našom sídlisku. Najväčšie žilinské sídlisko to nutne potrebuje a v lete by sa táto myšlienka mala stať skutočnosťou,“ ozrejmuje poslanec Barčík. Na policajnej stanici na Námestí Janka Borodáča, pri dopravnom ihrisku, bude v službe 11 policajtov. „Čo sa týka zelene, v prípravných fázach je ovocný sad na Dobšinského a park pri Bille. Ak všetko pôjde ako má, tak obidve tieto oddychové zóny otvoríme do konca roka,“ hovorí a dopĺňa, že dôležitou témou roku 2016 bude aj rekonštrukcia verejného osvetlenia, lebo jeho stav je katastrofálny.

Rekonštrukcia chodníkov

V rámci dopravy sa nachádza kritický úsek aj na križovatke ulíc Rosinská a Pri Celulózke. Žilinský samosprávny kraj avizoval prestavbu tejto križovatky na okružnú, preto sa plánuje v okolí tejto križovatky dobudovať potrebnú infraštruktúru pre chodcov. Tento spoločný zámer má spracovanú projektovú dokumentáciu, ktorá odhaduje náklady na pešie chodníky vo výške 160 000 eur s termínom výstavby v roku 2016. Sídlisko Vlčince je najväčším v Žiline a má aj najdlhšiu sieť chodníkov. Pôjde tu teda o najväčšiu investíciu zo všetkých lokalít.

V rámci rekonštrukcie sa má opraviť povrch chodníkov na ploche 17 234 m2, pričom nové chodníky predstavujú plochu 559 m2. „V oblasti dopravy nás čaká oprava chodníkov, riešenie hustoty dopravy na Slovanskej ceste a pevne verím, že pribudnú aj nové parkovacie plochy. Samozrejme sa snažíme akčne reagovať na každý podnet. Preto by som chcel aj touto cestou pozvať občanov na pravidelné stretnutia, ktoré sú každý prvý štvrtok v mesiaci o 16:45, V Stacionári pre seniorov oproti Kazačku. Všetci ste srdečne vítaní,“ uzatvára poslanec Martin Barčík.

Hlavné úlohy na rok 2016:

  1. Umiestnenie nových košov, na ich umiestnení sa rokuje s občanmi
  2. Zriadenie stanice Mestskej Polície Žilina na Vlčincoch
  3. Otvorenie oddychovej zóny ovocného sadu na Dobšinského
  4. Otvorenie oddychovej zóny parku pri Bille do konca roka 2016
  5. Rekonštrukcia verejného osvetlenia
  6. Nové parkovacie plochy a riešenie hustoty dopravy na Slovanskej ceste
  7. Oprava chodníkov (Kritický úsek sa nachádza aj na križovatke ulíc Rosinská a Pri Celulózke

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM