Jozef Legéň Rôzne

Na špeciálne štvorkolky v Žiline už nenarazíme: V meste sa prestali vysávať psie výkaly

Žilina platila za špecifickú službu so štvorkolkami vyše 33-tisíc eur ročne. Tieto štvorkolky mali za úlohu vysávať psie exkrementy. Mesto namiesto platenia tejto vysokej sumy, chce psičkárov prevychovať.

Ilustračný obrázok k článku Na špeciálne štvorkolky v Žiline už nenarazíme: V meste sa prestali vysávať psie výkaly
Zdroj: Webnoviny.sk

Obrovská suma

Psie exkrementy už v Žiline nevysávajú špeciálne motorové štvorkolky, pretože boli drahé. Navyše podľa šéfa mestského odboru dopravy Igora Lišku odstrániť psie exkrementy z trávnika či chodníka je povinná osoba, ktorá vedie psa.

„Zmluva so spoločnosťou, ktorá zabezpečovala zber psích exkrementov vysávačmi, sa skončila v auguste 2011. Za túto službu platilo mesto ročne vyše 33-tisíc eur, čo bola podľa môjho názoru obrovská suma. Okrem toho v zmysle platného mestského nariadenia je držiteľ psa alebo ten, kto psa vedie, povinný psie exkrementy odstrániť a uložiť do smetných nádob,“ povedal Liška.

Štvorkolky s vysávačmi si Žilina objednala ešte za primátorovania Ivana Harmana koncom roka 2010.

Dlhodobý problém

Žilina sa dlhodobo nevie zbaviť psích exkrementov a psičkárov naučiť, aby si po svojich psoch v mestských parkoch či na sídliskových trávnikoch upratovali. Vlani mesto osadilo približne 140 tabuliek s nápisom Zákaz vstupu so psom, dôvodom boli neustále sťažnosti na nedisciplinovaných psičkárov.

Psom zakázali vstup najmä na ihriská a miesta, kde sa pohybujú deti a kde Žilinčania chodia po tráve. Na druhej strane, pre psičkárov mesto vybudovalo prvé dve oplotené miesta na venčenie psov, na sídliskách Solinky a Hájik. Podľa náčelníka žilinskej mestskej polície Milana Šamaja od začiatku roka pokutovali mestskí policajti takmer tristo psičkárov.

„Mestská polícia ukladá pokuty v zmysle platnej legislatívy a platného všeobecno-záväzného nariadenia, a to do 35 eur. Odkedy pokutujeme nedisciplinovaných psičkárov, situácia sa zlepšila a na verejných priestranstvách v meste sa nenachádza také množstvo psích exkrementov ako v minulosti,“ povedal Šamaj.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM