Igor Petrík Rôzne

Na obnove Bôrického parku Žilinčanom záleží: Čo priniesla diskusia na túto tému?

Nie len stromy, ktoré chce mesto v rámci obnovy parku Ľudovíta Štúra vyrúbať, pritiahli ľudí na verejnú diskusiu na Hlinách. Diskutujúcich tiež zaujímalo, či sa obnova dotkne aj potoka Všivák, ktorý parkom preteká.

Ilustračný obrázok k článku Na obnove Bôrického parku Žilinčanom záleží: Čo priniesla diskusia na túto tému?
Zdroj: Dnes24.sk

Predovšetkým možnosť vyjadriť sa k mestom ohlásenému výrubu niekoľkých stromov bol hlavný dôvod účasti ľudí na verejnej diskusii o revitalizácii parku Ľudovíta Štúra. Diskusiu zorganizovala v stredu v jedálni Základnej školy Vendelína Javorku radnica potom, ako nedávno oznámila, že sa chystá kompletne vynoviť Štúrov park na Bôriku. To si ale vyžiada vyrúbanie viacerých stromov.

Nastal čas, aby sa ľudia vyjadrili

„Som dlhoročný projektant sadových úprav, takže ma to zaujímalo z viacerých dôvodov. Jednak profesne, a potom ma zaujímala najcitlivejšia časť, výruby stromov," vysvetlila jedna z účastníčok diskusie, Eva Országhová.

Lukáš z Bôrika chodieva parkom každý deň. Povedal, že už o revitalizácii čítal v novinách, ale chcel mať informácie z prvej ruky. „Napríklad sa mi potvrdilo, že čo sa písalo o počte vyrúbaných stromov nebola pravda, preto som chcel relevantný zdroj. Tento projekt je nejako navrhnutý, má niekoľko fáz, pričom už teraz je jasné, že nie sú prostriedky na celé prefinancovanie. Celý je akoby v nedohľadne, uvidíme, ako dopadne.“

Dušan Maňák, jeden z poslancov mestského zastupiteľstva, ktorí sa diskusie zúčastnili a zároveň predseda mestského výboru číslo dva (Hliny V, VI, VII a Bôrik) povedal, že výrub neznamená kompletné vyrezanie stromov v parku. Dotkne sa len vybraných drevín, takých, ktoré je nutné povymieňať.

Odpovedal aj na otázku, prečo ľudia nedostali možnosť vyjadriť sa k obnove parku už dávnejšie.„Lebo projekt vznikol iba nedávno. Predchádzali tomu analýzy a zisťovanie skutkového stavu. Ich výsledkom je tento projekt a je čas na to, aby k tomu mohli ľudia dávať pripomienky,“ vysvetlil.

Ľudí trápi aj potok Všivák

Účastníkov diskusie trápila aj možnosť, že mesto počas obnovy parku pristúpi k zatrubneniu potoka Všivák, ktorý ním preteká. Teda umiestnenia jeho toku do potrubia. Väčšina zúčastnených sa vyslovila za zachovanie odkrytého koryta, ktoré tvorí prirodzenú hranicu parku.

„S revitalizáciou súhlasím a vítam tento krok mesta. Ale jednoznačne som proti zatrubneniu Všiváka. Podstatné je, aby sa zachoval v takej podobe, ako je, aby bol lepšie udržiavaný ako v súčasnosti,“ vyslovil sa Peter Chromiak z Bôrika.

Podľa Jaroslava Lajdu by zatrubnenie mohlo priamo zvádzať k rozšíreniu Bôrickej cesty. „V budúcnosti môže prísť iné mestské zastupiteľstvo, ktoré na tom bude mať záujem a môže sa pokojne stať, že začnú z parku odkrajovať. Žiadna prirodzená bariéra im v tom už nebude brániť. Že sa tak nestane môže mesto deklarovať len dovtedy, kým sú tam terajší poslanci, prídu iný a odhlasujú si čo chcú,“ povedal.

Autorka projektu revitalizácie Štúrovho parku Blanka Malá si myslí, že každý tok, ktorý je otvorený a je možný nejakej kultivácie, treba ponechať. „Nie je to len môj názor, tento trend sa uplatňuje aj v zahraničí, dokonca sa revitalizujú toky, ktoré boli zatrubnené, či nejakým spôsobom technicky znehodnotené.“

S jej názorom súhlasil aj Dušan Maňák. „Zatrubnenie Všiváka nič nevyrieši a kým sa tak nestane, je stále o čo bojovať," uzavrel

Prečítajte si tiež:

Radnica chce diskutovať o Štúrovom parku: Organizuje verejnú diskusiu

Čo je vo veci? V Parku Ľudovíta Štúra chcú vyrúbať 237 stromov

Park Ľudovíta Štúra čaká rekonštrukcia: Práce potrvajú tri roky, aké novinky nás čakajú?

Diskusia o obnove Bôrického parku na Základnej škole Vendelína Javorku
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM