Zuzana Vajayová Rôzne

Na Jašidielni ovládli aj Krajiny strachu a hnevu

Krajiny strachu, odvahy, hnevu, lásky, smútku a radosti navštívili počas troch dní účastníci 22. ročníka medzinárodného festivalu tvorivosti a fantázie Jašidielňa 2011. Na Mariánskom námestí v Žiline dnes dopoludnia ukázali, ako sa vo svojich pocitoc

Mladí ľudia sa podľa predsedníčky Správnej rady Nadácie Krajina harmónie Soni Holúbkovej naučili, že je veľmi dobré rozoznať svoje pocity. „Že aj strach má svoju hodnotu, pretože nás ochraňuje pred niečím, čo by nám mohlo ublížiť. Že aj smútok je dobrý, aby sme ho poznali a prijali, pretože len vďaka tomu potom môžeme prežiť naozajstnú radosť. A v hneve sa veľmi dobre naučili, že keď hnev neovládame, tak je tak deštruktívny, že zničí aj nás. Oni to poznali, pretože si tam likvidovali vlastnú prácu. A zistili, že hnev sa dá prekonať jedine tým, keď ho chytíme do rúk, ovládneme a na lásku premeníme,“ povedala Holúbková.

Zdôraznila, že mladí účastníci festivalu sa naučili tvorivo a zodpovedne pristupovať k organizovaniu aktivít, ktoré si sami vymysleli. „Boli vtipné, tvorivé, veľmi jednoduché. To sa spojilo s prístupom profesionálnych režisérov či hudobníkov a vznikla nepredstaviteľne pochúťková atmosféra. Vďaka počasiu a Žiline všetci účastníci majú dobré dojmy. Dúfam, že si ich odnesú a budú z nich čerpať do ďalšieho života,“ skonštatovala Holúbková.

Na Jašidielni sa pravidelne zúčastňuje aj vysokoškoláčka Lea Lihajová. „Pre mňa to bol asi siedmy alebo ôsmy ročník. Už po prvej Jašidielni som sa udomácnila, lebo sa nedalo odísť od ľudí, ktorých som spoznala a od tej atmosféry. Takže pre mňa je to taká druhá rodina. Už sem chodím stále a Jašidielňa, to je niečo, na čo sa teším celý rok,“ dodala.

Trojdňový festival podľa Holúbkovej privítal 200 účastníkov z 30 rôznych zariadení 6 štátov (Slovensko, Česko, Škótsko, Slovinsko, Taliansko, Poľsko) a 150 dobrovoľníkov zo stredných a vysokých škôl. Súčasťou programu boli koncerty, divadelné predstavenia, ukážky práce záchranárov či uvedenie knižky Martina Barčíka Baltazár Banán.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM