Monika Földešiová Rôzne

My sa pýtame, kandidáti z NOVA, Konzervatívni demokrati Slovenska, Občianska konzervatívna strana odpovedajú

Ešte neviete, koho a či pôjdete voliť v nadchádzajúcich voľbách do europarlamentu? Možno vám pomôžeme sa rozhodnúť. Všetkým kandidátom sme položili štyri otázky týkajúce sa ich postojov a názorov. A tu si môžete prečítať ich odpovede...

Ilustračný obrázok k článku My sa pýtame, kandidáti z NOVA, Konzervatívni demokrati Slovenska, Občianska konzervatívna strana odpovedajú
Zdroj: Webnoviny.sk

Upozornenie: Otázky sme poslali všetkým oficiálne ohláseným kandidátom do parlamentu Európskej únie. Nie všetci nám do redakcie poslali svoje odpovede, jednotlivé správy budeme preto vždy aktualizovať o nové reakcie.

Otázky:
1. Prečo ste sa rozhodli kandidovať za europoslanca?
2. Aký je váš postoj k EUÚ a aké sú vaše hlavné priority, ktoré chcete v europarlamente presadzovať?
3. Čo považujete za hlavné problémy vo fungovaní EÚ?
4. Ako vnímate ďalšie posilňovanie kompetencií EÚ? Ktorých kompetencií by sa národné štáty rozhodne nemali vzdať a do ktorých by EÚ nemala vôbec zasahovať a mali by ostať vyslovene v kompetenciách národných vlád?

Jozef Kollár

1. Lebo EÚ stojí na historickej križovatke. O pár rokov to bude úplne iná EÚ, akou bola tá, do ktorej Slovensko v roku 2004 vstupovalo. Bude sa meniť primárne európske právo a európske inštitúcie. Budú sa meniť najmä finančné a ekonomické pravidlá EÚ. Preto Slovensko potrebuje kompetentných zástupcov v Európskom parlamente, za ktorých sa nebude musieť červenať.

2.
a) Rovnaký prístup ku všetkým členským krajinám (bez ohľadu na to, či je krajina stará, nová, veľká, malá)
b) Odstraňovanie demokratických deficitov na nadnárodnej a národnej úrovni
c) Jasné a vymožiteľné pravidlá, nie pritakávačom, nie rozbíjačom
d) Testovanie európskej legislatívy (platnej i pripravovanej) na princíp, či zvyšuje, alebo znižuje konkurencieschop­nosť slovenskej ekonomiky

3. Tlak na centralizáciu a politickú federealizáciu, vysoká miera regulácií, vedúca k strate konkurencieschop­nosti celého kontinentu.

4. Kompetencie EU nie je potrebne ďalej posilňovat. V kompetencii členských štátov by mali zostať daňové systémy, ktoré sú súčasťou komparatívnych výhod jednotlivých štátov. Rovnako tak fiškálna politika a sociálne systémy. V každom prípade prenosu kompetencií z členských štátov na európske inštitúcie by malo predchádzať konanie platného referenda.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM