Tlačové správy

Mladosť pochabosť? Odborníci varujú, že alkohol u tínedžerov môže vážne poškodiť ich mozog

Mnoho tínedžerov experimentuje s alkoholom napriek tomu, že im to ich vek podľa zákona ešte nedovoľuje. Okrem pokút a problémov, do ktorých ich toto správanie môže dostať, im však hrozia vážne zdravotné riziká.

Ilustračný obrázok k článku Mladosť pochabosť? Odborníci varujú, že alkohol u tínedžerov môže vážne poškodiť ich mozog
Zdroj: shutterstock.com

Najmä nárazové pitie „do nemoty“ môže významným spôsobom poškodiť ich mozog – odhalil to najnovší výskum portugalských vedcov.

Zákony obmedzujúce pitie alkoholu mladistvým neexistujú len tak pre nič za nič. Organizmus mladého človeka je ešte stále vo vývoji a jeho telo nedokáže alkohol odbúravať tak rýchlo ako u dospelých. Kvôli tomu môže dochádzať k nebezpečnej intoxikácii oveľa rýchlejšie, čo môže vyústiť do množstva nepríjemných situácií.

Množstvo mladých ľudí sa však práve v tomto veku usiluje čo najskôr „dospieť“ a skúšajú na sebe účinky alkoholu. Výnimkou nie je ani nárazové pitie do nemoty, ktoré je v tomto veku mimoriadne nebezpečné. „Pitím do nemoty označujeme konzumáciu alkoholu za účelom opiť sa. Tento termín sa zvyčajne používa pri vypití viac než piatich štandardných jednotiek v krátkom časovom slede,“ vysvetľuje Erik Čížek z občianskeho združenia Fórum Pi s rozumom. Práve nad týmto rizikovým správaním však odborníci zdvíhajú varovný prst.

Alkohol totiž neškodí len pečeni a fyzickej kondícii mladých ľudí, ako je všeobecne známe. Podľa najnovších výskumov portugalských vedcov konzumácia alkoholu u tínedžerov môže dokázateľne viesť k nebezpečným zmenám vplývajúcim na ich mozog, ktorý je ešte stále vo vývoji. Vedci skúmali mozgovú aktivitu tínedžerov z rôznych oblastí a zistili, že tí, ktorí praktizovali pitie do nemoty, majú výrazne vyššie hodnoty beta a theta oscilátorov. Podľa odborníkov tieto zmeny v mozgu mladých ľudí môžu viesť k zníženej schopnosti reakcie na vonkajšie podnety i problémom so spracovaním prijatých informácií, čo sa môže prejaviť nielen v zhoršených školských výsledkoch, ale aj v budúcnosti.

„Tínedžeri sú rizikovou skupinou, ku ktorej treba pristupovať mimoriadne citlivo. Prostredníctvom Fóra Pi s rozumom sa dlhodobo snažíme o osvetu aj u tejto skupiny mladých ľudí. Tínedžerov aj ich rodičov sa usilujeme informovať a upozorňovať na riziká, ktoré konzumácia alkoholu v mladom veku prináša aj prostredníctvom edukatívnej webovej stránky Hovormeoalkoho­le.sk. Bola by totiž škoda, ak by si mladí ľudia dobrovoľne a úmyselne poškodzovali zdravie už v takom mladom veku,“ dodáva Erik Čížek.

(PR správa)

Zdroj: Media&Communication Consulting
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM