Správy

Minister zdravotníctva v žilinskej nemocnici: Toto som chcel priamo povedať sestrám!

Do žilinskej nemocnice zavítal minister Viliam Čislák. Čo šéf rezortu zdravotníctva chcel priamo povedať zdravotným sestrám? Tu sú ďalšie podrobnosti...

Ilustračný obrázok k článku Minister zdravotníctva v žilinskej nemocnici: Toto som chcel priamo povedať sestrám!
Zdroj: TASR

Vo štvrtok našu nemocnicu navštívil minister zdravotníctva. Viliam Čislák na stretnutí v Žiline povedal sestrám, ktoré pre hromadné výpovede odišli z Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline, že ich požiadavky sú splnené a presvedčiť sa o tom môžu individuálne na personálnom oddelení nemocnice.

„Sestrám som chcel priamo povedať, že pán riaditeľ má mandát na to, aby každej, ktorá k nemu príde, ukázal jej platový dekrét a podmienky. Dnes sú im dvere otvorené. Aby prišli, aby videli platové podmienky. Pretože neexistuje žiadne kolektívne vypovedanie zmluvy. Aby naozaj na konci dňa neostali ony poškodené, že budú nezamestnané. Pretože adekvátne zabezpečíme teraz aj v budúcnosti zdravotnú starostlivosť pre všetkých občanov Slovenskej republiky,“ uviedol minister počas štvrtkovej návštevy.

Podľa predsedníčky Odborového zväzu sestier a pôrodných asistentiek Moniky Kaveckej sa sestrám zdá najvýhodnejšie memorandum, ktoré predložili vo štvrtok. V tomto spise požiadaviek sestry žiadajú legislatívnu garanciu vyšších platov, než im priniesol od tohto roku nový zákon. Rovnako chcú, aby sa voči tým, ktoré dali výpovede, nevyvodzovali žiadne negatívne dôsledky. Zároveň by podľa návrhu mali dostať všetky zmluvy na dobu neurčitú.

Zdravotná starostlivosť vo FNsP Žilina je podľa Čisláka pre pacientov aj zdravotnícky personál adekvátne zabezpečená. „Nemocnica funguje na báze, akú si môže dovoliť. To znamená, že na ARO sú zo šiestich lôžok dve, elektívna zdravotná starostlivosť je obmedzená, je bezpečná a ide do iných nemocníc,“ dodal minister zdravotníctva.

Hovorkyňa žilinskej nemocnice Viera Jurčiová uviedla, že počas dvoch dní prijala nemocnica 118 nových pacientov. „Z toho bolo 97 neodkladných príjmov. Celkovo je v nemocnici hospitalizovaných 724 ľudí. V prvý februárový deň sa uskutočnilo 30 operácií, 28 z nich bolo plánovaných. Vo štvrtok sa uskutočnilo 21 plánovaných operácií. V pondelok (1.2.) v nemocnici ošetrili ambulantne 1183 ľudí, z toho bolo 95 akútnych prípadov. V utorok (2.2.) do 13.00 h bolo v ambulanciách žilinskej nemocnice ošetrených 833 ľudí, z toho 22 akútnych,“ uzatvorila hovorkyňa FNsP Žilina.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM