Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Mimoriadny úspech žilinskej študentky Adriány Peškovej: Víťazstvo v obrovskej konkurencii!

V uplynulých dňoch sa na pôde Žilinskej univerzity uskutočnil štyridsiaty ročník celoslovenského kola stredoškolskej odbornej činnosti. Bodovala v ňom aj študentka žilinského gymnázia.

Ilustračný obrázok k článku Mimoriadny úspech žilinskej študentky Adriány Peškovej: Víťazstvo v obrovskej konkurencii!
4
Galéria
Zdroj: UNIZA

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vyhlásilo 40. ročník Stredoškolskej odbornej činnosti (SOČ) už v septembri 2017. Odvtedy sa študenti stredných škôl mali možnosť prihlásiť do súťaže so svojimi originálnymi projektami s prírodovedným, technickým, humanitným a spoločenskovedným zameraním.

Tento školský rok si študenti merali schopnosti v 17 súťažných odboroch, pričom o víťazoch sa rozhodlo počas celoštátnej prehliadky v dňoch 24. – 27. apríla 2018 na pôjde Žilinskej univerzity. Informácie o súťaži poskytla hovorkyňa Žilinskej univerzity Martina Slavíková.

Aj Žilina má svoju víťazku

Cesta do finálového kola podľa nej nebola jednoduchá. „Práce museli byť natoľko originálne a inovatívne, aby prešli školskými kolami, okresnými kolami a krajskými prehliadkami. Z 8 krajov postúpilo na celoštátnu prehliadku 272 súťažiacich (2 žiaci z príslušného kraja do 17 vyhlásených odborov), celkom 34 študentov z každého kraja,“ uviedla Slavíková.

O všetkom sa rozhodlo počas celoštátnej prehliadky v dňoch 24. – 27. apríla 2018 na Žilinskej univerzite v Žiline.

Adriána Pešková, študentka Gymnázia Varšavská zvíťazila v kategórii História, filozofia, právne vedy s prácou „Vo viere nepoľavila… Darina Bančíková“.

Odborná komisia mala podľa Slavíkovej ako každý rok neľahkú úlohu určiť tých najlepších. „Najvyšší počet bodov za projekty v rámci krajov získal Banskobystrický kraj, na druhom mieste sa umiestnil Prešovský kraj a tretie miesto získal Nitriansky kraj. Víťazi jednotlivých kategórii sú umiestnení v tabuľke,“ doplnila hovorkyňa.

Tradícia stredoškolskej odbornej činnosti

Štátny inštitút odborného vzdelávania, ktorý každoročne organizuje SOČ na celoštátnej úrovni, ju vníma ako dlhoročnú tradíciu sprevádzanú neustále rastúcim záujmom stredoškolákov. Tento rok sa do SOČ prihlásilo 4 917 študentov s počtom 3 712 prác z 338 škôl. Oproti minulému roku je to o 34 študentov viac. Pri pohľade do minulosti, ale aj vnímaním neustáleho záujmu budúcich maturantov o túto súťaž, je zrejmé, že treba dávať priestor mladým ľudom k sebarealizácii, nakoľko ich prínos môže byť v budúcnosti pridanou hodnotou aj pre celú spoločnosť.

Stredoškolská odborná činnosť patrí medzi tradičné a najrozšírenejšie súťaže. Poslaním súťaže je prispievať k vyhľadávaniu alentovaných študentov vo veku od 15 do 21 rokov a podporovať ich v tvorivej činnosti a hľadaní inovatívnych riešení v konkrétnych oblastiach. Jej úspešnosť potvrdzuje aj fakt, že v minulom roku prekročil počet zapojených študentov hranicu 5 000 z viac ako 400 stredných škôl.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM