Adela Fruckova Rôzne

Mimoriadne stretnutie zdravotných sestier v Žiline: Nádej vidia v Národnej rade

Sestry, ktoré podali hromadné výpovede, podporujú zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR. Oslovia preto všetky parlamentné politické strany.

Ilustračný obrázok k článku Mimoriadne stretnutie zdravotných sestier v Žiline: Nádej vidia v Národnej rade
Zdroj: TASR

Na mimoriadnom brífingu pred Fakultnou nemocnicou s poliklinikou (FNsP) v Žiline to dnes po polnoci povedala predsedníčka Odborového zväzu sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA) Monika Kavecká.

„Nádej vidíme v Národnej rade SR, ktorá by mohla vytvoriť tlak na vládu, aby riešila vzniknutú situáciu. Sme presvedčené, že v diskusii môžeme nájsť riešenie súčasného krízového stavu. Sme pripravené vyjednávať a dohodnúť sa na kompromisnom riešení. Nechceme ho v tejto chvíli konkretizovať, ale máme ho pripravené pre potreby rokovania,“ povedala Kavecká.

Upozornila, že nemocnice opúšťajú sestry aj v ďalších mestách – Prešove, Trnave, Trenčíne, Dolnom Kubíne a Martine. „Sestry budú slovenskému zdravotníckemu systému chýbať. Bez prijatia našich návrhov by to trvalo o niečo dlhšie, ale prišlo by nakoniec k rovnakej situácii. Dlhodobo na to poukazujeme a je to fakt. Priemerný vek zdravotnej sestry je vysoký, blíži sa k päťdesiatke. A mladšie sestry, predovšetkým z dôvodu nízkeho ohodnotenia, nemajú záujem vykonávať toto povolanie na Slovensku,“ dodala predsedníčka OZSaPA.

Sestry, ktoré sú dlhodobo nespokojné s riešením svojich požiadaviek, spustili akciu hromadných výpovedí vlani 25. novembra. Parlament vtedy schválil zákon, ktorý upravil ich mzdy. Platí od januára 2016, a to aj napriek tomu, že ho prezident SR Andrej Kiska ani po druhý raz nepodpísal. Zdravotníci sa sťažujú, že zákon nezohľadňuje ich požiadavky. Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) ho, naopak, považuje za korektný a solídny. Výpovede označil za protest proti zvyšovaniu platov.

Môže vás zaujímať:

Minsterstvo zdravotníctva: V. Čislák podáva pre tvrdenia o ohrození starostlivosti trestné oznámenie

FOTO: Mimoriadne stretnutie zdravotných sestier v Žiline
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM