Rastislav Búgel Rôzne Správy

Mimoriadne opatrenie: Zavreli čakáreň železničnej stanice, dôvodom sú bezdomovci

V Žiline museli pristúpiť k mimoriadnym opatreniam. Dôvodom boli pretrvávajúce problémy s bezdomovcami v miestnej čakárni vlakovej stanice.

Ilustračný obrázok k článku Mimoriadne opatrenie: Zavreli čakáreň železničnej stanice, dôvodom sú bezdomovci
Zdroj: TASR

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) prijali na základe množstva sťažností cestujúcich, ale i ohrozovania zamestnancov stanice či externých firiem, pôsobiacich v jej priestoroch, rázne opatrenia, ktoré prispejú k riešeniu nepriaznivej situácie s neprispôsobivými osobami a bezdomovcami v železničnej stanici Žilina. Informovala o tom hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková.

Situácia sa nezlepšovala

Doplnila, že situácia s neprispôsobivými osobami sa napriek jarnému počasiu nezlepšovala. „Naopak, po zbúraní poškodených budov v časti mesta na Bratislavskej ulici sa časť týchto osôb presunula do vestibulu a čakárne železničnej stanice Žilina. Tieto neprispôsobivé osoby sú navyše oveľa agresívnejšie a často znemožňujú upratovanie, poškodzujú alebo znečisťujú priestory stanice, vyháňajú slušných cestujúcich, ktorí si nemajú kam sadnúť či kde počkať na vlak,“ uviedla Pavliková s tým, že najčastejšie sa zdržiavali práve v priestoroch čakárne, vestibulu a podchodu.

Problematika s neprispôsobivými cestujúcimi v železničných staniciach je podľa nej celoslovenský problém. „Špecifikom železničnej stanice Žilina však je jej poloha a dopravný význam. Ako jedna z mála železničných staníc v celej sieti ŽSR mala otvorený a vykúrený vestibul a čakáreň nepretržite. Dôvodom boli nočné medzištátne vlaky, ktoré jazdia každú hodinu. Vestibul v tejto železničnej stanici už bol zamykaný v krátkych intervaloch po zhruba 30 až 40 minút. No toto opatrenie nebolo účinné, pretože zamestnanci železníc boli pri jeho odomykaní permanentne napádaní,“ zdôraznila hovorkyňa ŽSR.

Nepríjemné udalosti pribúdali

Vzhľadom na to, že mimoriadne udalosti a nepríjemnosti spôsobené takýmito osobami pribúdajú (napríklad 9. apríla rozbitie vchodových dverí), pristúpili ŽSR z preventívnych, bezpečnostných a hygienických dôvodov k zatvoreniu čakárne až do odvolania. „Čakáreň je potrebné uviesť do prevádzkyschopného stavu, vymaľovať a vydezinfikovať. ŽSR pripravujú podklady na vyhlásenie verejného obstarávania na zriadenie SBS, ktorá prispeje k zlepšeniu situácie na železničnej stanici,“ dodala Pavliková.

Vybudujú výdajné okienko

Upozornila, že sa plánuje vybudovanie výdajného okienka cestovných dokladov (osobnej pokladnice) na nočný predaj z 1. nástupišťa pre dopravcu ZSSK. „Momentálne prebiehajú posledné stavebné práce. Po spustení prevádzky uvedeného výdajného okienka dôjde až do doby zriadenia SBS k úplnému nočnému uzamykaniu vestibulu železničnej stanice Žilina, a to nepretržite v čase minimálne od 23.00 do 02.00 h. ŽSR vybudujú posuvné dvere na hlavnom vchode hneď vedľa automatických dverí pre imobilných cestujúcich a zriadia automatického vrátnika s kamerovým systémom s ovládaním z osobnej pokladnice ZSSK,“ uzavrela hovorkyňa ŽSR.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM