Soňa Vanovčanová Kultúra

Mikuláš v Rajeckých Tepliciach netradične: Niečo mu chýbalo, FOTO

V mikulášsky predvečer ožilo aj námestie SNP v Rajeckých Tepliciach. Mikuláš rozsvietil vianočný stromček a rozdal darčeky. Ale...

Ilustračný obrázok k článku Mikuláš v Rajeckých Tepliciach netradične: Niečo mu chýbalo, FOTO
15
Galéria
Foto: Soňa Vanovčanová / Zdroj: zilina.dnes24.sk

Námestie SNP v Rajeckých Tepliciach žilo v predvečer Mikuláša malými vianočnými trhmi i príchodom známej postavičky. Mikuláš v sprievode anjela rozsvietil vianočný stromček a otvoril tak brány pravej vianočnej atmosfére v mestečku.

Kedysi chodieval Mikuláš spoločne so svojím sprievodom z domu do domu a roznášal deťom darčeky. Teraz si deti v sprievode rodičov prichádzajú po zážitok a darčeky do centra mestečka. Novodobý Mikuláš už tiež neprichádza v sprievode čerta ako v minulosti, spoločnosť mu však robí dobrý anjel.

Ako uviedol Marián Veselický z Mestského úradu v Rajeckých Tepliciach na upokojenie všetkých malých detí na námestí: „Mikuláš chodí do nášho mesta bez čerta preto, lebo my v Rajeckých žiadne zlé deti nemáme.“

Podľa etnologičky Júlie Marcinovej, boli Mikulášske obchôdzky v minulosti tradíciou nielen v Rajeckých Tepliciach, ale aj v ich blízkom okolí. „V Poluvsí chodí Mikuláš v sprievode čerta a anjela po domoch aj v súčasnosti. Na sebe má červený kostým a čapicu, tvár mu pokrýva dlhá biela brada. Deti ak práve neplačú, tak zarecitujú básničku alebo niečo zaspievajú. Ale darček dostanú vždy, aj keď sú vyľakané,“ dodáva s úsmevom Júlia.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM