Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

Mestskí si posvietili na vodičov v pešej zóne : Žilinskí radní uvažujú nad TAKOUTO možnosťou

Mestská polícia sa zamerala na nepovolené vjazdy a zaparkované autá v historickom centre Žiliny. Policajti zaznamenali stovky priestupkov.

Ilustračný obrázok k článku Mestskí si posvietili na vodičov v pešej zóne : Žilinskí radní uvažujú nad TAKOUTO možnosťou
Zdroj: Mesto Žilina

Mestská polícia rieši prípady nepovolených vjazdov a stojace autá v historickom centre Žiliny. Nedávno sa ukončila dopravno-bezpečnostná akcia, v rámci ktorej sa mestskí policajti zamerali na porušovanie zákazu státia automobilov v centre mesta a na vozidlá v pešej zóne bez platného oprávnenia. Podmienky vjazdu upravuje zákon o cestnej premávke a tiež všeobecne záväzné nariadenie mesta Žilina o dani za vjazd do historickej časti mesta. O situácii informovala hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.

„Pešie zóny sú súčasťou každého mesta a väčšinou všade platia isté dopravné obmedzenia či pravidlá vjazdu. Žilinská pešia zóna už dávno prestala plniť svoju pôvodnú funkciu a stala sa z nej cesta pre zásobovacie vozidlá, ktoré častokrát ohrozujú chodcov a ničia dlažbu,“ uviedol primátor Žiliny Igor Choma. Aj preto mesto sprísnilo podľa jeho slov kontroly vjazdov.

Policajná akcia prebiehala od polovice januára do polovice februára a počas tohto obdobia skontrolovali mestskí policajti 4 449 vozidiel.

„Zistili sme 270 priestupkov, pričom z uvedeného počtu 234 vodičov vošlo do pešej zóny bez platného oprávnenia (zaplatenej dane za vjazd) a 36 vodičov stálo na miestach zakázaného státia, mimo dopravného označenia oprávňujúceho v pešej zóne parkovať,“ informoval náčelník žilinskej mestskej polície Milan Šamaj.

V blokovom konaní tak policajti uložili za priestupky pokuty vo výške 5 400 eur.

Mestská polícia bude v kontrolách pokračovať aj naďalej. Snahou vedenia žilinskej samosprávy je, podľa Barbory Zigovej, hovorkyne mesta, zlepšovať dopravnú situáciu v meste.

„Možným riešením sú mechanické zábrany,“ informuje o novinke žilinská radnica.

Vstup by regulovala mestská polícia, ktorá by v prípade zásahu záchranných zložiek spustila zábrany na diaľku priamo z operačného strediska. „Tento spôsob by zamedzil vjazd automobilom, ktoré nemajú povolenie na vstup do pešej zóny a zároveň by eliminoval ľudský faktor – policajtov. Tí by tak nemuseli kontrolovať tieto porušenia, ale mohli by hliadkovať v iných častiach mesta, kde sú potrebnejší,“ uzavrel Igor Choma.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM